BACALAUREAT 2013. „Zilele muzicii populare”, „Scopul comunicării în societate”, „Drepturile de autor” , O scrisoare de la Odobescu către fiul său” și „Drepturile consumatorului” sunt câteva dintre temele despre care absolvenții de clasa a XII-a din Capitală au vorbit liber, timp de un sfert de oră, în prima zi de evaluare a competențelor de comunicare în limba română laBACALAUREAT 2013.
La prima oră a dimineții, absolvenții de clasa a XII-a erau ușor de recunoscut. „Hai că ajung acum la liceu, cred că au intrat deja primii”, vorbea un tânăr la telefon în drum spre Colegiul Tehnic Energetic, situat în apropierea Șoselei Giurgiului din Capitală. La intrarea în liceu, portarul legitimează pe toată lumea. Ne spune că la examenul se desfășoară la etajul I al liceului.
În curte, câțiva elevi stau și discută lângă laboratorul de energetică. Par liniștiți. Astăzi toată lumea va primi calificativul mediu, avansat sau experimentat în comunicare în limba română. Nu există vreun risc să pice cineva. Președinta comisiei pentru competențele de evalaure în limba română spune că toți elevii vor fi examinați în prima zi a probelor orale de la BACALAUREAT 2013.
„Sunt 71 de elevi din promoția curentă. În total, erau 83, dar 12 dintre ei nu s-au înscris”, a spus Ionela Nistor, președinta comisiei deBACALAUREAT 2013.
Cu toate că toată lumea e de acord că e ușor la prima de limba română oral la BACALAUREAT 2013, elevii de la Energetic spun că au avut emoții. „Am vorbit despre drepturile cosumatorilor, era un text despre ce drepturi au consumatorii”, a spus Nicoleta Siliștea, albă la față și cu mâinile tremurânde. „Chiar dacă am mai vorbit despre protecția consumatorilor la dirigenție, și știam ce să vorbesc, tot am avut emoții, e totuși un examen”, mai spune Nicoleta. Colegul acesteia, Vicențiu Crețu, a primit un text asemănător cu ce a făcut la orele de română. „Am avut de argumentat despre importanța literaturii contemporane și am vorbit despre ce am învățat la literatură”, a spus elevul.
La Colegiul Energetic examenul de BACALAUREAT 2013 are o miză importantă pentru profesorii de aici, mai ales că de doi ani încoace rezultatele arată că numai 10 – 12% dintre elevi promovează. „La liceele tehnologice vin copii din ce mai slab pregătiți. Avem toate condițiile de învățare, școala a fost complet refăcută și copiii au toate condițiile, numai să vrea să învețe”, a mai spus Ionela Nistor. În total, la examenul de BACALAUREAT 2013 de la Colegiul Tehnic Energetic s-au înscris 444 de absolvenți, cei mai mulți fiind din promoția anterioară.
În timp ce la colegiile tehnice proba orală de română se termină în prima zi dintre cele trei programate de Ministerul Educației, la liceele din centrul Capitalei examenul va dura cel puțin două zile.
„La noi se dă prea mare importanță la Bac, ar trebui să fie numai o etapă și nu ceva de netrecut”
La Școală Centrală, situată în apropierea Inspectoratului Școlar din București, elevii care ies din examen ies bucuroși.
„Mi-a picat o scrisoare de la Odobescu către fiul său și a trebuit să vorbesc despre scopul comunicării. N-a fost greu, dacă te gândeai puțin n-aveai cum să nu vorbești”, a spus Carina Dan, elevă de la Școala Centrală. A fost în aceeași sală cu colegele ei de clasă. Laura și Maria spun că probele scrise contează.
„Să nu veniți înainte de matematică, să veniți după, că atunci o fim cele mai bucuroase”, spune Laura, care a primit ca subiect un text publicistic din Nicolae Manolescu. Colega ei, Maria Gheorghiev a avut de vorbit despre un text juridico-administrativ despre legile privind drepturile de autor. „A trebuit să spun care sunt receptorii și ce tip de text este”, a spus Maria.
„La noi se dă prea mare importanță la Bac, ar trebui să fie numai o etapă și nu ceva de netrecut. Profesorii ne-au spus de la începutul anului că ne vor stresa cu Bacul, că trebuie să-l luăm”, a mai spus Carina Dan.
Elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, situat pe Bulevardul Dacia, ies pe rând din examen și se așează pe băncile din curte. Pentru ei a fost ușor, dar unele dintre subiectele primite n-au fost chiar așa de simple. „Mi-a picat un text despre zielele muzicii clasice, era un articol în care se vorbea despre Gheorghe Zamfir, trebuie să identific receptorul și să spun ce fel de text este. N-a fost chiar așa de simplu, pentru că nu mai vorbisem despre așa ceva până acum”, spune Cătălina Chiriță, care a primit calificativul de experimentat.
Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română continuă până pe 12 iunie. Va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană , programată între 12 și 14 iunie 2013.
Ministerul Educației arată că la BACALAUREAT 2013 s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizați în 585 de centre de examen. Dintre aceștia, 20.016 elevi sunt din București, iar peste 6.000 dintre candidații din Capitală sunt din promoțiile anterioare. Datele de la Ministerul Educației arată că ultimii 10 ani numărul elevilor care se înscriu în fiecare an la BACALAUREAT a scăzut.
Promovarea examenului de BACALAUREAT 2013 permite absolvenților de clasa a XII-a accesul în învățământul superior. În urma promovării examenului de BAC 2013, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat. Cei care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de BACALAUREAT 2013 au obținut media 10 primesc diploma de merit.
Probele scrise la BACALAUREAT 2013 încep pe 1 iulie cu proba de limba română. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la BACALAUREAT subiecte diferite la probele scrise în funcție de profilul urmat la liceu. Acest lucru este prevăzut în metodologia de examen, care la articolul 43 prevede că subiectele pentru probele scrise vor în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare.
Calendar BACALAUREAT 2013 – Sesiunea iunie-iulie:
27 – 31 mai 2013 – înscrierea candidaților
10 – 12 iunie 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limba română
12 – 14 iunie 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limba maternă
17 – 21 iunie 2013 – Evaluarea competențelor digitale
25 – 28 iunie 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limbi străine
1 iulie 2013 – Limba și literatura română – proba scrisă
2 iulie 2013 – Limba și literatura maternă proba scrisă
3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă
8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor
12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale
Elevii care nu reușesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua șansă în sesiunea din toamnă.
Calendar BACALAUREAT 2013– Sesiunea august-septembrie:
15 – 19 iulie 2013 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
19 – 20 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limba romană
19 – 21 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limba maternă
20 – 21 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
22 – 23 august 2013 – Evaluarea competențelor digitale
26 august 2013 – Limba și literatura romană – proba scrisă
27 august 2013 – Limba și literatura maternă – proba scrisă
28 august 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 august 2013 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
2 septembrie 2013 – Afișarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 și depunerea contestațiilor