BACALAUREAT 2013. Scandal la liceul Bolintineanu. Care a fost firul evenimentelor în ultima zi a examenului de Bacalaureat

Publicat: 05 07. 2013, 20:44
Actualizat: 06 07. 2016, 16:15

Scandal la BAC 2013 în dosarul fraudei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din București. Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care instrumentează cazul, susține că nu au fost emise mandate de aducere la audieri a elevilor, ci „au existat procese verbale de citare”. Cu toate acestea, în cursul dimineții reprezentanții Poliției au declarat că există  mandate de aducere pentru aproape100 de elevi. Mai mult, la Liceul Dimitrie Bolintineanu au fost aduse două autocare pentru transportarea absolvenților la audieri la DGA și Poliția Capitalei. Pentru a scuti elevii de costuri suplimentare cu transportul, a susținut purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului, Bogdan Staicu. Acesta a precizat că în acest caz vor fi audiați 250 de persoane, iar procurorii au vrut o „etapizare” a audierilor pentru că pe de o parte începe vacanța, pe de altă parte unii dintre absolvenți ar urma să susțină examene de admitere la facultate. 20 de elevi au acceptat să fie audiați astăzi, de cei șapte procurori care se ocupă de caz, a mai spus Staicu.

sursa foto Mediafax/Andreea Alexandru

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Cosmina Ignat, a declarat pentru gândul că „Poliția a acționat sub coordonarea Parchetului Tribunalului București și au existat niște acte în baza cărora s-a acționat la Liceul Bolintineanu”.

Procurorii vor continua audierile mâine și săptămâna viitoare.

UPDATE 18.00 Oficiali din Parchetul Tribunalului București îl contrazic pe ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe. Procurorul Andrei Solomon a declarat pentru gândul: „Nu a fost emis niciun mandat de aducere”.

UPDATE 17.30 Ministrul de Interne Radu Stroe îl contrazice pe premierul Victor Ponta. El susține că procurorii au emis mandate de aducere în cazul elevilor de la „Bolintineanu”, însă acestea nu au fost puse în aplicare, procurorii luând decizia să își schimbe modul de gestionare a anchetei.

„Poliția, care eu consider că astăzi a lucrat foarte corect, trebuie să execute dispozițiile date de procurori. În orice cauză penală, procurorul este titularul și gestionarul exclusiv al dosarului”, a declarat Radu Stroe.

UPDATE 14:40 Purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului București: „Au existat procese verbale de citare

UPDATE 14:36 Purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului București: „Nu s-a urmărit punerea în executare a unor mandate de aducere, ci s-a convenit data la care să vină la audieri”

UPDATE 14:36 Purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului București: „În situația în care am fi împins audierile pe mai mute săptămâni puteam să-i perturbăm pe elevi. Autocarele au fost aduse ca să-i scutim de costuri suplimentare

sursa foto Mediafax/Andreea Alexandru

sursa foto Mediafax/Andreea Alexandru

UPDATE 14:33 Purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului București: „Au fost descoperite sume de bani, au fost descoperite răspunsurile, 16 răspunsuri xeroxate, o listă cu anumiți elevi, 16 elevi. Existând indicii temeinice era necesară audierea. Din cercetări a reieșit necesitatea anchetării și a altor aspecte. Am intenționat o etapizare a audierii elevilor fiind vorba de 250 de elevi. Unii puteau să plece în vacanță, alții să dea examen la facultăți”

UPDATE 14:00 Un elev de la Bolintineanu spune cum merge mercurialul șpăgii la Bac. „Se dă în șervețel sau în pachetul de țigări, după cum știm cu toții”, a spus Păun Andreas.

UPDATE 13:58 Autocarele aduse de Poliție au fost retrase de la Liceul Bolintineanu.

UPDATE 13:43 Declarații la Parchetul Tribunalului București, în jurul orei 14.00

UPDATE 13:32 Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că din punctul său de vedere „procurorii au administrat dosarul așa cum au crezut de cuviință, probabil fără să ia în calcul consecințele legate de restul elevilor”. „Premierul m-a rugat să vorbesc cu procurorul general și rugămintea lui a fost ca dosarul să fie gestionat fără efecte negative pentru ceilalți elevi care sunt la BAC. Nu am alte detalii și nu putem spune că s-a acționat abuziv. Procurorii au administrat dosarul așa cum au crezut de cuviință, probabil fără să ia în calcul consecințele legate de restul elevilor”, a spus Cazanciuc.

UPDATE 13:14 După ieșirea premierului Victor Ponta care a susținut că nu există mandate de aducere și a cerut ca elevii să fie citați, procurorul de caz a decis să anuleze operațiunea de audiere de astăzi, urmând să-i cheme pe elevi la audieri la începutul săptămânii viitoare după citarea prealabilă.

UPDATE 12:31 La liceu este prezent și negociatorul Poliției Capitalei.

UPDATE 12:15 Mai mulți părinți se împing cu polițiștii. Unii dintre ei au fost ridicați de forțele de ordine

UPDATE 12:07 Părinții nemulțumiți sunt la poarta liceului și se ceartă cu forțele de ordine. Ei susțin că vor bloca microbuzul pregătit pentru a-i prelua pe elevi și a-i duce la audieri.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, procurorii efectuează cercetări la liceu.

„Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri și obiecte relevante, fără perturbarea probei desfășurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen și nu vor fi efectuate percheziții asupra elevilor sau profesorilor. De asemenea, având în vedere faptul că probele examenului de bacalaureat s-au încheiat, în cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (în principal elevi) la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, respectiv la sediul Direcției Generale Anticorupție”, se arată în comunicatul Parchetului.

Mai multe echipaje de poliție sunt la Liceul Bolintineanu.

Parchetul Tribunalului București a început luni urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

 

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influență, aceasta fiind arestată marți, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Parchetul Tribunalului București a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către angajați ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” și de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susține la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit bani de la elevi care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginților claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginții care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este și profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaționeze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dați fie direct, fie disimulat, puși în pachete de țigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Ministerul Educației informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, marți, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfășurat în condiții bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală fiind probleme „extrem de grave”, respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfășura conform calendarului stabilit.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, a anunțat marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziției corporale realizate de ofițerii de Poliție, care au descins în centrul de examen și consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Perchezițiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenți prezenți la examen”, au precizat reprezentanții ISMB.