BACALAUREAT 2014, sesiunea toamnă. Prima zi de examen li s-a părut ușoară absolvenților din Capitală care au intrat la proba orală de limba română. În majoritatea liceelor examenul s-a terminat în jurul prânzului, pentru că spre deosebire de sesiune din iulie, în august susțin probele orale numai elevii care nu au intrat deloc în examen. Fiecare elev a stat în medie 10 minute în fața examinatorilor.
„Ai picat BAC-ul? Ai șansa să îl susții în străinătate!”
La Colegiul Tehnic „Grigore Cherchez” din sectorul 5, ordinea de pe fișele de examen e respectată la minut. Accesul persoanelor străine în curtea școlii este interzis până după ora 17, când va fi examinat ultimul elev. Pe stâlpii din imediata apropiere a liceului au fost proaspăt lipite afișe prin care elevii care au picat bacalaureatul sunt invitați să-și dea o șansă și să-l susțină în străinătate.
Elevii care ies din examen spun însă că nu sunt sigur că vor lua examenul în România, darămite să-l mai dea în altă țară. Cu toate acestea, subiectele la limba română au fost ușoare. „Noi ne-am pregătit mai puțin”, spune Edi Popescu ce tocmai a ieșit de la examen. A avut de vorbit despre importanța limbii latine. „Eu am trecut la toate materiile, dar n-am putut să vin în iulie, pentru că am avut o problemă personală”, spune elevul.
Pentru el cea mai grea probă va fi la biologie, unde simte că nu s-a pregătit suficient. Nu știe dacă îl va ajuta prea mult o diplomă de bacalaureat, dar spune că își face datoria să încerce. „Să zicem că nu iau acum, dar voi lua în sesiunea următoare, am timp să mă pregătesc până în februarie”, spune Edi. Nu e încă hotărât dacă va urma sau nu o facultate. „Am văzut că sunt multe joburi unde n-ai nevoie de facultate. Cel puțin momentan aș prefera să mă angajez pentru că am nevoie de bani. La facultate numai câțiva iau burse, apoi dacă pici pe locurile cu taxă, că astea au mai rămas, de unde bani?”, se întreabă elevul.
La Colegiul tehnic Grigore Cherchez au fist lipite afișe pentru Bac-ul în străinătate
Paul, angajat la supermarket: „Nu-mi place să învăț, asta e problema mea!”
Colegul lui, Paul Ciubotaru, nu iese foarte vesel din examen. I-a picat un text din Arghezi. Spune că nu s-a pregătit. N-a avut timp. Lucrează într-un supermarket. Paul dă examenul acum pentru că a rămas corijent la limba română în clasa a XII-a. „Nu-mi place să învăț, asta e problema mea. Sunt angajat și nu mi-a cerut nicio diplomă, și atunci am zis că pentru ce-mi trebuie?”, spune elevul, care câștigă 1000 lei pe lună pentru că aranjează produsele în raft.
„Sincer, nu știu dacă iau examenul, că v-am spus nu-mi place să învăț, acum numai am citit câte ceva. Dar nu știu dacă o să trec la matematică. N-am făcut nicio oră de pregătire”, arată elevul. Cu toate astea susține că ar dori să ia examenul în viitor, dacă nu acum, în următoarea sesiune. „Văd ce fac acum, și, dacă nu iau, îmi iau meditator”, spune elevul.
La Colegiul tehnic Grigore Cherchez nu intră nimeni în curtea școlii
La Colegiul Economic Viilor, unul dintre paznici îi întâmpină pe candidați din stradă. „Vă rog, urcați pe partea cealaltă. Aici e blocată intrarea, să nu vă cadă ceva în cap tocmai acum înainte de examen. Primăria a lăsat lucrarea neterminată și acum ne e frică să nu cadă”, spune portarul. „Sunt puțini care n-au dat examenul examenul astă vară. La probele orale sunt cei care au rămas cu restanțe, „olimpicii”, glumește portarul.
„În construcții nu-ți trebuie diplomă de BAC”
George Leila este unul dintre corijenții din clasa a XII-a. Știa toată familia că nu va intra în bacalaureat în sesiunea din vară din cauza matematicii.I-am spus lui tata că nu pot să trec la matematică și mi-a zis că asta e dacă nu pot să dau la toamnă”. Pe timpul verii, George a lucrat în construcții. „Nici acum nu m-am pregătit destul. L-am ajutat pe tata care are o firmă de construcții”, spune băiatul. Ar vrea să-și deschidă și el o firmă de construcții. „În hidroizolații o să-mi fac o firmă, adică în partea asta de construcții aș vrea să lucrez. În construcții nu-ți trebuie diplomă de bac. Adică depinde de situație, dar acum nu mi-a trebuit”, spune George , care nu e prea convins de utilitatea unei diplome de bacalaureat.
George spune că își va deschide o firmă în construcții
Dacă nu va lua examenul de prima dată, va mai încerca și în februarie. „În caz că se organizează o nouă sesiune. Îmi meditator la matematică, că acolo e buba. Dacă nu iau o să mă angajez, oricum eu am unde să lucrez și acum”, arată băiatul. Examenul la română i s-a părut de dificultate medie. „A trebuit să vorbesc despre casa lui Mihail Sadoveanu. N-a fost nici ușor, dar nici greu, dacă vorbești n-ai nicio problemă, îți dau avansat”, mai spune băiatul.
„Nu vreau să rămân vânzătoare toată viața. Dar nu m-am pregătit să iau bacalaureatul din prima”
Între timp, a ieșit din examen și Alexandra Gheorghe, care încearcă să formeze un număr de telefon, dar de emoții nu reușește. „A fost greu pentru că m-am panicat. Am avut de vorbit despre o scrisoare, era un text gen scrisoare. Dar am avut emoții, m-am cam pierdut, dar profesorii au văzut și mi-au pus întrebări”, a spus Alexandra, care a avut și ea corigență la matematică. „Dar nu sunt singura. Majoritatea care dau examenul acum au rămas la matematică”, se îmbărbătează fata. Lucrează deja, e vânzătoare într-un magazin de îmbrăcăminte. Intră în tura de după amiază. Și-a luat liber numai pe timpul cât susține probele. „Nu vreau să rămân vânzătoare toată viața. Dar nu m-am pregătit să iau bacalaureatul din prima. Am zis că dacă nu-l iau în sesiunea asta dau și în următoarea și trebuie să-l iau”, spune Alexandra.
Adrian este printre ultimii elevi care au susținut examenul oral. „La română toată lumea ia. La proba asta nu ai cum să pici. La scris e mai greu”, spune băiatul. Și el simte că nu s-a pregătit suficient. „Am mai și lucrat, pe ici pe colo, nu m-am angajat. Dar n-am învățat”, spune elevul.
Primăria a lăsat neterminate lucrările de la Colegiul economic Viilor, motiv pentru care elevii sunt nevoiți să ocolească
La Colegiul Tehnic Media din sectorul 1, al Capitalei dau examen elevii de la alte șapte licee. Cu toate că sunt peste 50 de elevi programați la examen, în liceu intră și iese cine vrea. La orele prânzului, poarta liceului e deschisă, iar portarii stau la umbră, de vorbă cu elevii. Nu sunt elevii care au susținut proba orală la limba română, ci aceia care au treabă la școala postliceală. „Vă rugăm poftiți afară, aici sunteți în curtea școlii și nu aveți voie de la presă, așa cum ordinele de la doamna directoare”, ne spune paznicul șef. Între timp, în curtea școlii intră în curtea școlii mai multe mașini. „Au treabă în școală, de asta intră”, ne spune un alt paznic, care le deschide poarta.
Cu toate că proba de română este în desfășurare la Colegiul Tehnic Media intră cine vrea
63.000 de înscriși la sesiunea din toamnă
Bacalaureat 2014 sesiunea toamnă. Potrivit datelor de la Ministerul Educației, peste 63.000 de candidați s-au înscris pentru susținerea examenului de Bacalaureat, în sesiunea august – septembrie 2014. Din totalul celor înscriși, 42.121 sunt din promoția 2013-2014, iar alți 21.202 absolvenți aparțin promoțiilor anterioare.
Pentru proba orală de evaluare a competențelor de comunicare în limba română s-au înscris 11.666 candidați, iar pentru proba orală de evaluare a competențelor de comunicare în limba maternă s-au înscris 435 candidați, dintre care 406 pentru limba maghiară, 27 pentru limba germană, 1 pentru limba slovacă și 1 pentru limba ucraineană.
Pentru cea de-a doua probă de competențe, proba de comunicare într-o limbă de circulație internațională, s-au înscris 12.079 candidați. Dintre aceștia, 10.567 au optat pentru limba engleză, 1.376 pentru limba franceză, 72 pentru limba germană, 37 pentru limba spaniolă și 12 pentru limba rusă.
La ultima probă de competențe, cea de evaluare a competențelor digitale, s-au înscris 11.713 candidați.
După probele orale, urmează începând din 25 august, probele scrise. La acestea, cei mai mulți candidați s-au înscris la Limba și literatura română – 39.049 absolvenți, respectiv la proba scrisă la alegere a profilului și specializării -39.369.
O mare parte a acestora a optat pentru Biologie -25.134. Celelalte opțiuni s-au îndreptat spre Geografie -9.139, fizică 2.169, Chimie-1.535, Logică -425, Informatică -317, Sociologie -248, Psihologie -181, Economie-162 și Filosofie -59.
La proba obligatorie a profilului s-au înscris 36.228 absolvenți, dintre care 31.845 la Matematică și 4.383 la Istorie.
Examenul scris pentru Limba și literatura maternă va fi susținut de 1.002 candidați, dintre care 953 la Limba și literatura maghiară, 42 la Limba și literatura germană, 3 la Limba și literatura slovacă, 2 la Limba și literatura ucraineană și câte 1 la Limba și literatura sârbă, respectiv Limba și literatura croată.
În sesiunea de vară rezultatele de la nivel național de la Bacalaureat 2014 arată că, în urma contestațiilor, 60,65% dintre absolvenții de clasa a XII-a au promovat examenul. Înainte de contestații procentul de promovare a fost de 59,25%.
BACALAUREAT 2014 – sesiunea august-septembrie 2014
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale