Bacalaureat 2014 SUBIECTE ROMÂNĂ, sesiunea de toamnă. Care au fost subiectele date în iulie la proba scrisă de limba și literatura română

Publicat: 22 08. 2014, 18:20
Actualizat: 21 10. 2014, 19:03

Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna SUBIECTE ROMÂNĂ. Absolvenții vor începe examenul la ora 9:00 dimineața și vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva cele trei subiecte și nu vor putea ieși din sala de examen mai devreme de o oră și jumătate.

La fel ca și în sesiunea din iulie, elevii vor primi subiectele diferențiat în funcție de profil: profil real, tehnologic și vocațional și profil uman și pedagogic.

Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna, română. CE SUBIECTE  AU PRIMIT ELEVII ÎN SESIUNEA IUNIE-IULIE  2014

În sesiunea iulie 2014, elevii de la uman au primit la primul subiect un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular, teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și interpreta unui text literar.

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii. La cel de-al treilea subiect, elevii de clasa a XII-a de la uman aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna, română. Elevii de la profilul real au primit la primul subiect un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare și perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect și de demostrat prin două argumente că textul aparține genului epic, precum și comentat o secvență.

La subiectul al doilea, aceștia au avut de redactat un eseu în care să-și exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos.

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real au primit de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

1. Câte stofe are poemul Luceafărul scris de Mihai Eminescu?

2. Care sunt cele patru piese de teatru scrise de I.L. Caragiale?

3. Cărui curent literar aparține opera lui Camil Petrescu?

4. Cum se numește volumul de debut al lui Tudor Arghezi?

5. Cum o cheamă pe soția lui Ion, personajul principal al romanului omonim scris de Liviu Rebreanu?

6. Câte povestiri conține volumul Hanul Ancuței, scris de Mihail Savodeanu?

7. Cum îi chema pe cei șase copii lui Ilie Moromete?

8.  Cum îl chema în realitate pe Ion Barbu?

9. Cum îi chemă pe cei cinci tovărăși pe care îi întâlnește pe drum Harap-Alb?

10. Este Mircea Cărtărescu un scriitor aparținând curentului modernism?

DESCARCA DE AICI SUBIECTELE LA ROMANA profil Real Tehnologic sesiunea iunie iulie 2014

DESCARCA DE AICI Baremul pentru subiectele profilul Real Tehnologic

DESCARCA DE AICI SUBIECTELE LA ROMANA profil Real Tehnologic  sesiunea iunie iulie 2014

DESCARCA DE AICI Baremul pentru subiectele profilul Real Tehnologic

CE SUBIECTE AU PRIMIT ELEVII ÎN SESIUNEA DE TOAMNĂ 2013

Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna, română. Cu toate că mulți cred că subiectele din sesiunea de toamnă vor fi mai ușoare decât cele din prima sesiune de examen, Ministerul Educației arată că va păstra aceeași exigență în privința subiectelor și al supravegherii de la clasă.

Anul trecut, în sesiunea de toamnă 2013,  absolvenții de clasa a XII-a de la profilul real au primit spre rezolvare un text la prima vedere din nuvela „Budulea taichii” de Ioan Slavici. La acest subiect au avut de rezolvat mai multe cerințe printre care să dea câte un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „știam” și „uimirea”, să explice rolului cratimei în secvența „dar se-nțelege”, să alcătuiască un enunț în care să folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „nume”. De asemenea, candidații trebuiau să menționeze tipul de perspectivă narativă din textul dat și apoi să precizeze două motive literare identice din același fragment.

În plus, elevii au avut de selectat două secvențe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic și să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvență din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanța comunicării pentru succesul muncii în echipă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna, română. La profilul uman, elevii care au participat la sesiunea de tomană 2013 au primit un fragment din nuvela „Iubire magică” de Vasile Voiculescu pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și comenta un text literar.

La cel de-al doilea subiect, elevii au primit de redactat un test în care să argumenteze despre utilitatea studierii literaturii universale în școală.  La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu în care să comenteze relația dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată.

DESCARCA DE AICI SUBIECTELE LA ROMANA date în sesiunea de toamna 2013 profilul Real/tehnologic

DESCARCA DE AICI Baremul pentru subiectele profilul Real/tehnologic

 

DESCARCA DE AICI SUBIECTELE LA ROMANA date în sesiunea de toamna 2013 profilul Uman

DESCARCA DE AICI Baremul pentru subiectele profilul Uman

BACALAUREAT 2014 – sesiunea august-septembrie 2014

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 20 august  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

21 – 22 august  Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 august  Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie  Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor

4 septembrie Afișarea rezultatelor finale

Gândul va publica în timp real subiecte Bacalaureat 2014 sesiunea de toamna, română, precum și toate informațiile despre cea de-a doua sesiune de bacalaureat.