Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014 începe pe 10 iunie cu susținerea probei orala la limba română. Astfel, în intervalul 10-27 iunie se vor desfășura probele de competențe de comunicare în limba română, digitale și de comunicare într-o limbă străină. Probele scrise încep pe 30 iunie, cu examenul scris la limba și literatura română, și se termină pe 4 iulie cu proba scrisă la alegere. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie. Dacă nu vor fi mulțumiți de notele obținute, vor putea depune contestații, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 11 iulie.
Bacalaureat 2014.Calendar Bac 2014 sesiunea iunie-iulie
A. Probe orale
10 – 12 iunie Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
1 – 13 iunie Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
16 – 20 iunie Evaluarea competențelor digitale
23 – 27 iunie Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
B. Probe scrise
30 iunie Limba și literatura română
1 iulie Limba și literatura maternă
2 iulie Proba obligatorie a profilului
4 iulie Proba la alegere a profilului și specializării
7 iulie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie Rezolvarea contestațiilor
11 iulie Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2014. Subiecte
Pentru prima oară în acest an, atât elevii de clasa a XII-a, cât și cei de clasa a XI-a au susținut în luna martie simulare pentru examenul de Bacalaureat. Ministrul Educației, Remus Pricopie, speră ca astfel elevii să fie mai bine pregătiți și să obțină rezultate mai bune decât cele din ultimii trei ani. Subiectele pe care elevii le-au primit în primăvară respectă programa și structura după care sunt alcătuite și subiectele de la Bacalaureat 2014.
La limba română, la fel ca anul trecut, elevii de la profilul uman au primit la simulare subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cei de la filiera real și tehnologică. Același lucru se va întâmpla și la examenul de bacalaureat. Măsura a fost luată începând cu 2013 din cauza rezultatelor slabe obținute de elevii de clasa a XII-a, mulți dintre ei acuzând faptul că nu este echitabil ca un elev de la real sau tehnologic să primească subiecte identice cu un absolvent de filologie, care studiază mai multe ore și mai aprofundat această materie.
Iată în continuare subiectele pe care le-au primit la simulare Bac 2014 elevii de clasa a XII-a, precum și subiectele care s-au dat în sesiunea de vară a Bac 2013.
SUBIECTE simulare BAC 2014 ROMÂNĂ
SUBIECTE simulare BAC 2014 MATEMATICĂ
SUBIECTE simulare BAC 2014 ISTORIE
SUBIECTE simulare BAC 2014 proba la alegere
SUBIECTE BAC 2013 – sesiunea iunie-iulie
Bacalaureat 2014. Rezultate
Începând cu 2011, odată cu introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examen, rata de promovare a examenului de bacalaureat s-a situat sub 50%. În 2013, rata de promovare după prima sesiune a examenului de Bacalaureat a fost de 55%. Cel mai probabil, și anul acesta rata de promovare se va situat tot în jurul a 50%, având în vedere rezultatele de la simularea din martie. Atunci, peste 50% dintre elevii de clasa a XII-a au luat note peste 5 la limba română și la proba la alegere a profilului, în timp ce mai puțin de jumătate – 42,51% – au obținut note de trecere la proba obligatorie a profilului.
Anul trecut, rata de promovare după prima sesiune a examenului de bacalaureat a fost de peste 55%, mai mare față de cea înregistratată în 2012, când doar 43% dintre absolvenții claselor a XII-a care susținut examenul au promovat. În 2013, județele cu cea mai mare rată de promovare au fost Brăila și Cluj, cu 70%, în timp ce la București, doar jumătate dintre elevi au obținut medii peste 6. La popul opus, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în Ilfov.
Rezultatele obținute la Bacalaureat 2014 sunt foarte importante pentru admiterea la facultate, în condițiile în care acestea sunt principalul criteriu la instituțiile de învățământ superior care nu organizează examen de admitere. Spre deosebire de anul trecut, mediile din liceu nu vor mai fi luate în calcul dintr-un ordin al ministrului Educației.