Elevii care au dat, miercuri, proba la Istorie a Bacalaureatului au avut, la primul subiect, de analizat statul român modern, la al doilea subiect, Evul mediu, iar la al treilea subiect, de comentat un regim totalitarist instaurat în România în perioada postbelică.
„Mă așteptam să fie mai ușor. La ce ai dat? La istorie. Subiectul III mi s-a părut un pic mai greu, ne-a picat totalitarismul, dar a fost ok, m-am descurcat. Am scris, am scris, am scris la fiecare subiect. Luni a fost mai bine. Am făcut tot și mă aștept la o notă destul de mare. Mâine dau la Georgrafie și cred că o să mă descurc. M-am pregătit extrem, extrem de mult. Consider că aș fi putut să dau mai mult, însă cred că e o etapă de maturizare pentru fiecare”, a declarat o elevă, care a susținut miercuri proba la Istorie.
Elevii de la profilul real, care au susținut miercuri proba la Matematică, au avut însă mai multe probleme.
„La punctul III au fost clasice, derivate, logaritmi , integrale, ca de obicei. Cred că o să iau în jur de 7-8. Am făcut meditații, m-am pregătit și tot mi s-a părut greu. Tuturor li s-a părut destul de greu”, a spus o elevă care a susținut, miercuri, proba la Matematică.
Joi, elevii susțin ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere, în funcție de specializare.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie, până la ora 12:00, și este urmată de depunerea contestațiilor între orele 12:00 și 16:00.
Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afișate, atât la instituțiile de învățământ, cât și pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
În data de 27 iunie 2018, absolvenții clasei a XII-a profilul uman susțin proba de ISTORIE din cadrul examenului de BACALAUREAT.
Anul acesta, la probele scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de elevi. Dintre aceștia, 118.856 sunt absolvenți ai promoției 2018, iar 18.015 de absolvenți fiind din seriile anterioare.
Pentru rezolvarea subiectelor la istorie, la bacalaureat candidații au folosit numai cerneală sau pastă de culoare albastră. În jur de 135.000 de elevi au participat la sesiunea de Bacalaureat 2017, dintre care aproape 116.000 au fost absolvenți ai promoției 2017, aproape 20.000 de absolvenți fiind din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educației.
Anul trecut, unul dintre subiectele de Bacalureat la istorie a fost despre România postbelică, cu identificarea a două argumente despre stalinism și unul despre național-comunism și prezentarea unor opinii despre evoluția politică din secolul al XX-lea. De asemenea, elevii de clasa a XII-a au avut cerință la al doilea dintre subiecte Revoluția de la 1848 și comitetul revoluționar.
Un alt subiect la proba la Istorie la examenul de BAC 2017 a constat în argumentarea printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală.
Ministerul Educației a publicat înaintea inceperii sesiunii de BAC 2018 o serie de subiecte posibile pentru proba la Istorie. Acestea sunt disponibile împreuna cu baremele si modul de corectare pe site-ul. edu.ro și pot fi consultate aici.
NOTA: Subiectele, baremele și modul de rezolvare al subiectelor pentru proba la Istorie a Bacalaureatului 2018 (profil uman) vor fi publicate in exclusivitate pe site-ul Mediafax imediat ce acestea devin disponibile.