Bacalaureatul 2019 începe CU STÂNGUL. Ministerul Educației RETRAGE de pe site modelele de subiecte
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte pentru examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională 2019, la câteva ore după ce au fost publicate. Modificările nu fuseseră supuse dezbaterii publice.
Președintele Federației de Părinți, Iulian Cristache, a precizat pentru Mediafax că vineri, împreună cu reprezentanți ai elevilor și ai sindicatelor din învățământ, va discuta pe acest subiect cu cei de la Minister. Potrivit lui Cristache, ar fi înțelept ca modificările să fie amânate cu un an.
Ministrul interimar al Educației Naționale, Rovana Plumb, anunță că se va întâlni, vineri, cu reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, pentru a discuta despre tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019.
„Întâlnirea are ca obiect găsirea celor mai bune soluții, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoștințelor candidaților, în concordanță cu programa școlară și cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-o informare de presă trimisă, joi, de Ministerul Educației Naționale.
Ministerul Educației Naționale publicase pe site-ul oficial modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat. Acestea conțineau întrebări închise, întrebări cu răspuns multiplu, întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals, conform noilor modificări anunțate deja de reprezentanții MEN.
Subiectele la toate disciplinele vor conține 40% întrebări grilă, a declarat pentru Mediafax, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test.
Reprezentanții elevilor susțin că nu au fost consultați cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naționale, precizând că schimbările au rolul de a crește artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai ușor de copiat.
Potrivit documentelor publicate de Ministerul Educației, prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie). În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei D în zilele de 7 și 11 iunie.
Prima probă scrisă, la Limba și literatura română, va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă este programată în data de 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării se va desfășura pe 4 iulie.
Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.