Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Județean Suceava după moartea a doi bebeluși

Publicat: 14 03. 2016, 21:54

Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, la cererea SJU Suceava, în data de 8 martie a fost efectuat un control în secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie ale unității și s-a depistat în 60 la sută din teste prezența Pseudomonas, iar în aceste condiții s-a efectuat o dezinfecție generală în cele două secții, verificarea și remedierea deficiențelor constatate. Totodată, va fi verificat și personalul secțiilor pentru a se stabili dacă există vreun eventual purtător al acestei bacterii și sunt monitorizate în cele două secții procedurile de curățenie, dezinfecție și sterilizare a spațiilor, instrumentarului și aparaturii.

SJU Suceava a făcut cererea de verificare după ce s-au înregistrat două decese la nou-născuți, din care unul a decedat în spitalul sucevean, iar celălalt la Spitalul clinic de copii „Sf. Maria” din Iași.

Zorescu a precizat că ancheta epidemiologică este în curs de derulare, iar tulpinile izolate vor fi trimise către Institutul Cantacuzino din București pentru serotipare și lizotipare.

„Important este să depistăm sursa de infecție și să luăm măsurile pentru prevenirea unor eventuale îmbolnăviri”, a declarat Zorescu.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădățan, a precizat că cei doi copii au murit unul în 27 februarie, iar cel de-al doilea la data de 1 martie, într-un spital din Iași.

Potrivit acestuia, primul copil a murit la 27 de ore de la naștere, el având la naștere un scor Apgar 8, cu complicații și cu o evoluție nefavorabilă.

În urma efectuării necropsiei, decesul copilului ar fi fost provocat de o bronhopneumonie congenitală, iar rezultatele preliminare ale analizelor de laborator pe probele prelevate de la copil au indicat prezența bacteriei Pseudomonas.

În acest condiții s-a decis să se solicite DSP Suceava să preleveze probe pentru a se vedea dacă sunt germeni patogeni în Secțiile de Neonatologie și Obstetrică- Ginecologie.

El a mai spus că ulterior s-a aflat de al doillea copil care ar fi murit la o clinică din Iași, dar că nu a primit oficial din partea clinicii ieșene o informare că în acest caz ar fi incriminat Pseudomonas.

Potrivit lui Brădățan cel de al doilea copil s-a născut sănătos, la termen, la Maternitatea Suceava, de unde a fost externat după trei zile împreună cu mama sa.

Copilul a stat acasă șapte zile, perioadă în care, potrivit familiei, ar fi fost vizitat de două ori de medicul de familie, iar apoi a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe cu stare toxico-septică, fiind transferat în
aceeași zi la Spitalul clinic „Sf. Maria” din Iași.

Brădățan a mai declarat că în timpul în care au fost internați în SJU Suceava cei doi copii nu s-a intersectat, iar de la decesul celor doi nou-născuți și până în prezent nu s-au mai înregistrat astfel de cazuri în
aceste secții.

„Nu putem vorbi de o infecție intraspitalicească până ce nu vor fi efectuate toate analizele de laborator pe probele prelevate de DSP Suceava”, a declarat Brădățan.