Băieții deștepți din energie au pierdut. Hidroelectrica rămâne în INSOLVENȚĂ. Administrator judiciar: „Iată că se poate”

Băieții deștepți din energie au pierdut. Hidroelectrica rămâne în INSOLVENȚĂ. Administrator judiciar: Iată că se poate
Publicat: 18/10/2012, 15:52
Actualizat: 04/05/2015, 03:00

UPDATE 14:30Întrebat de gândul cum își explică decizia de joi a Curții de Apel București (CAB) în cazul Hidroelectrica, în condițiile în care instanța respinsese, la începutul lunii octombrie, toate probele prezentate de administratorul judiciar, Remus Borza a răspuns „iată că se poate”. „Iată că se poate, se poate (instanța n.n.) să respingă probele, dar să dea dreptate pe fond. Atunci și eu îmi pusesem unele întrebări. Dar justiția și-a îndeplinit misiunea”, a declarat pentru gândul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Borza este de părere că decizia de joi a CAB este corectă din punct de vedere juridic și se poate constitui într-un precedent și pentru alte societăți aflate în „situație dificilă”, precizând că nu se referă neapărat la societăți cu capital de stat.

Pe de altă parte, Borza a menționat că unii dintre „băieții deștepți” din energie cer în instanță daune pentru beneficiul nerealizat.”Deocamdată Alpiq cere daune de 520 de milioane de lei”, a spus Borza, care a menționat că, după denunțarea contractelor, traderii nu au mai primit energie ieftină de la Hidroelectrica.

„Este puțin probabil ca instanța să le recunoască > dreptul la despăgubiri”, crede Borza, care a adăugat că, la rândul lui, administratorul judiciar le cere traderilor banii din urmă. „Noi le cerem banii din urmă, în jur de 500 de milioane de euro”, a spus Borza.

În cazul în care instanța le va recunoaște „băieților deștepți” dreptul la despăgubiri, Borza spune că aceștia nu pot intra în Adunarea Creditorilor de la Hidroelectrica, unde să aibă drept de vot, pentru că ar fi vorba de o creanță „născută” după data de 20 iunie, data intrării în procedură de insolvență, și nu înainte de această dată. „În Adunarea Creditorilor la Hidroelectrica intră titulari de creanțe născute anterior date de 20 iunie”, explicat pentru gândul administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În ce privește ieșirea Hidroelectrica din procedura de insolvență, Borza a menționat că „este posibil” ca acest lucru să aibă loc până la finele acestui an, în anumite condiții.


Curtea de Apel Bucureștia respins, joi 18 octombrie recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind față de hotărârea Tribunalului București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvență.

Decizia Curții de Apel înseamnă că procedura de insolvență va continua și mai important contractele „băieților deștepți din energie” sunt în continuare denunțate.

Cine sunt băieții deștepți din energie. LISTA celor care au fost decuplați de la HIDROELECTRICA

Ora 13:33Curtea de Apel București a decis menținerea în insolvență a Hidroelectrica.

CONTEXT: Companiile Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și sindicatul Hidrosind au criticat procedura de intrare în insolvență a producătorului de energie electrica. Administratorul judidiciar al Hidroelectrica a declarat că practic aceștia au fost nemulțumiți de faptul că le-au fost anulate contractele preferențiale prin care cumpărau curent ieftin de la compania de stat.

Pe 20 iunie Tribunalul București a admis cererea de intrarea în insolvență a Hidroelectrica. Decizia Tribunalului a fost contestată cu recurs de către Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind. Reprezentanții Hidrosind au arătat că recursurile trebuie admise pentru ca angajații să-și poată primi în continuare salariile, în vreme ce reprezentantul Euroinsol a solicitat menținerea deciziei Tribunalului.

„Decizia Tribunalului București de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă și acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvență și că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunțarea contractelor încheiate cu «băieții deștepți». Aceste susțineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor și împrejurărilor insolvenței Hidroelectrica întocmit de administratorul judiciar Euro Insol și de tabelul preliminar al reanțelor, în care sunt înregistrați 381de creditori cu o valoare totală a creanțelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub condiție și 1,1 miliarde lei respinse”, a precizat în iunie administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Administratorul judiciar pus de STATUL ROMÂN la HIDROELECTRICA: „Băieții deștepți se pare că sunt mai deștepți decât noi”

În situația în care Curtea de Apel București ar fi admis recursurile «băieților deștepți», hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica ar fi fost anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Administratorul judiciar al Hidroelectrica susține că reactivarea contractelor cu băieții deștepți ar duce la un faliment iminent al companiei.

Având în vedere că recursurile „băieților deștepți” au fost respinse contractele preferențiale nu vor mai fi reactivate. Procedura de insolvență a Hidroelectrica va continua.

Cine este Alpiq: contracte preferențiale ce au produs o pagubă de 190 de milioane de euro

Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries (cele două companii care au contestat insolvența) sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq. Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței. Potrivit descrierii de pe propriul site grupul Alpiq activează în 23 de țări și a avut venituri de peste 14 miliarde de franci elevețieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depășește 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).

Hidroelectrica a vândut 1% din PIB-ul României

Numele celor 10 companii denumite generic „băieții deștepți din energie” sunt pomenite și în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruț Sereș și șase directori ai Hidroelectrica au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei și un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieții deștepți cu Hidroelectrica erau imense. Astfel în rechizitoriu se spune că numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

„Cel mai important contract bilateral dintre S.C. Hidroelectrica S.A. și Energy Holding S.R.L. a fost încheiat la data de 14.01.2004 fără respectarea reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și la prețuri ineficiente din punct de vedere economic de la momentul încheierii contractului până în prezent, valoarea contractuală pe perioada de 10 ani a energiei electrice tranzacționabile depășind 1% din Produsul intern brut al României în anul semnării contractului”, se precizează în rechizitoriu.

Într-o altă procedură Curtea Supremă a judecat cererile formulate de „băieții deștepți” privind strămutarea judecării procesului privind denunțarea contractelor cu Hidroelectrica. Mai precis Hidroelectrica a denunțat (un fel de anulare n.red) contractele cu cele zece companii denumite generic băieții deștepți din energie. Denunțarea contractelor a fost contestată la Tribunalul București. Băieții deștepți au cerut Curții Supreme să mute acest proces de la Tribunalul București la o altă instanță.

Citește maimulte despre acest proces.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună