Băile Imperiale Neptun, din stațiunea Băile Herculane, ar putea fi salvate. O echipă de studenti a lansat o campanie de strângere de fonduri – FOTO

Băile Imperiale Neptun, din stațiunea Băile Herculane, ar putea fi salvate. O echipă de studenti a lansat o campanie de strângere de fonduri - FOTO
Publicat: 21/04/2019, 14:33

După mobilizarea uriașă pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, o echipă de studenți la arhitectură din Timișoara au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin. Este vorba de imobilul care a găzduit Băile Imperiale Neptun, unde o parte din acoperiș s-a prăbușit în această iarnă.

Oamenii sunt încurajați să doneze fonduri în conturile Asociației Locus, un ONG realizat de studenții timișoreni, care au inițiat proiectul „Herculane Project”. În total, este nevoie de o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru punerea în siguranță a clădirii Băile Neptun. În ultimele zile, în urma mobilizării de pe Facebook, s-au adunat aproape 5.000 de euro.

„Am strâns aproximativ 4.500 de euro în trei zile, de când am început campania. Noi, după ce am văzut ce s-a întâmplat la Catedrala Notre-Dame, am primit foarte multe mesaje de la cei care ne urmăresc, oameni care ne etichetau și spuneau că acum este timpul. Oamenii spuneau că și este aici un proiect, donați. Și am zis să «profităm» cumva și să facem această campanie acum, cât oamenii au interes și față de ce se întâmplă la noi în țară vizavi de patrimoniu. A fost o conjunctură și am fost cumva împinși și de cei care ne urmăresc văzând că există această dorință și interes de a face ceva și de a se implica”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Oana Chirilă, din partea Asociației Locus.

Oana Chirilă a mai precizat că, în cadrul „Herculane Project”, Asociația Locus a dezvoltat un proiect tehnic, după ce au fost analizate toate cele 62 de încăperi ale Băilor Neptun.

„Dincolo de sentimente, am muncit o echipă de tineri, Asociația Locus, ca să dezvoltăm un proiect tehnic și să îl avizăm – am cercetat toate cele 62 de încăperi singulare pe trei straturi, am scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, am mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, am făcut releveele exacte ale casei, și am documentat detaliile și ornamentele. Și totuși… o parte din casă s-a prăbușit în februarie. Acum, acel sector al casei este atât de degradat încât numărăm zilele până la prăbușirea totală a acestuia. Singurul obstacol pe care îl avem sunt lipsa fondurilor – banii de la primărie sunt insuficienți, iar acolo unde există promisiuni din partea unor instituții ale statului… nu avem certitudinea că ele vor fi onorate”, a afirmat Oana Chirilă.

Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 și 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef, și a servit ca o baie termală și sulfuroasă, cu o gamă largă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi mai mare denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul și două hoteluri, Traian și Decebal. În prezent, Băile Neptun se află într-o stare avansată de degradare.

Suma de 100.000 de euro pe care studenții din Timișoara doresc să o adune este necesară pentru aducerea clădirii de patrimoniu într-un stadiu de conservare. Pentru reabilitarea totală a Băilor Neptun, investiția se ridică la câteva milioane de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar