Ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că speră ca în 2014 alpiniștii români să ajungă din nou în Himalaya, după ce în acest an Horia Colibășanu și Justin Ionescu au escaladat vârful Lhotse(8.516 m), al patrulea ca altitudine din lume.
„Este un eveniment cu totul aparte. Ne-am adunat pentru a-i felicita pe Horia Colibășanu și Justin Ionescu pentru performanța de săptămâna trecută. Mă bucur că am avut ocazia de a fi alături de ei, de a contribui la performanța lor. Sper ca în 2014 să avem o nouă expediție în Himalaya. Horia vrea să fie primul român care urcă pe Everest fără mască de oxigen și șerpaș. Horia a reușit să ducă steagul pe cele mai înalte culmi și la propriu și la figurat”, a spus Bănicioiu.
Alpinistul Horia Colibășanu a vorbit despre problemele din timpul expediției, menționând și că a fost prima ascensiune românească pe un vârf de peste 8.500 de metri din ultimii trei ani. „Au mai fost trei încercări românești de urcare pe Lhotse, dar eșuate. Expediția a început pe 8 martie și am ajuns pe 21 aprilie? Aprilie că nu mai știu. Mai, de la lipsa de oxigen mai avem astfel de probleme. Coborârea a fost foarte dificilă. Câteva sute de metri ne-a luat cinci ore. Cădeau bolovani peste noi, ne-a fost găurit cortul, un spaniol a avut un deget rupt, iar un italian capul spart și casca crăpată. Noi am avut doar contuzii. În tabăra de bază din câți oameni erau, 10 nu s-au mai întors, iar în alpinism se spune că nu contează câte vârfuri atingi, ci să trăiești mult. În Himalaya motivația este foarte importantă, pentru că de la 8.000 de metri în sus nu corpul te duce mai sus, ci psihicul”, a explicat Colibășanu, care a adăugat că ministerul i-a ajutat pe alpiniștii români cu 10.000 de euro, sumă ce a acoperit jumătate din costuri.
Colibășanu i-a oferit lui Bănicioiu primul său piolet din „carieră”, dar și steagul pe care l-a avut pe Lhotse, iar ministrul a promis că îl va expune în noul muzeu al sportului ce va fi deschis în câteva luni.