Banii de pe anticorupție pe 2015. Cum a ajuns DNA cu bugetul diminuat pentru câteva ore
DNA a acuzat joi dimineață că Guvernul a redus bugetul Ministerului Public pe 2015 cu 31,9% și că, implicit, reducerea se aplică propriului buget. La câteva ore, Ministerul Finanțelor a transmis că, de fapt, bugetul tuturor parchetelor a crescut.
Surse guvernamentale și din sistemul judiciar au transmis pentru gândul că lucrurile au stat în felul următor: DNA a transmis către Parchetul General că are nevoie pe 2015 de un buget de 25 milioane euro, cu 5 mai mult ca anul acesta. Procurorul General a transmis către Ministerul de Finanțe propunerea de buget pentru 2015, dar pentru întreaga instituție, nu și distinct pentru DNA. După ce a fost constituit bugetul DNA, a fost înștiințată că bugetul îi va fi diminuat cu 31,9%.
În realitate, Finanțele au notificat Parchetul General că bugetul crește, dar pentru DNA sau alte parchete precum DIICOT nu exista o fișă de buget distinctă. DNA a cerut de la Ministerul Public și de la ministerul de Finanțe lămuriri pe diminuarea bugetului însă fără succes.
Procurorul General, Tiberiu Nițu nu a răspuns solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere.
Procurorul șef al DNA a declarat la Realitatea TV că dacă nu va fi aprobat bugetul de 25 de milioane de euro sunt puse în pericol dosarele aflate în cerctare. „Dacă nu se va aproba bugetul solicitat, nu vom putea finaliza dosarele de corupție, unele din ele cu suspecți aflați în arest preventiv sau sub control judiciar. O mare problemă este aceea că avem de realizat expertize pe dosarele de corupție care costă și pentru care nu vom avea bani”, a declarat Kovesi.
După câteva ore, însă, ministrul delegat pentru buget Darius Vâlcov a anunțat că DNA va avea bugetul solicitat în 2015, situația clarificându-se în urma discuției pe care a avut-o cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.