Prima pagină » Știri » Bărbat de 45 de ani din Maramureș, reținut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca

Bărbat de 45 de ani din Maramureș, reținut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca

Bărbat de 45 de ani din Maramureș, reținut pentru profanarea mormântului părintelui Arsenie Boca
Un bărbat de 45 de ani din Maramureș a fost reținut de polițiștii din Hațeg pentru profanare de morminte, după ce a săpat o groapă de 2,4 metri lungime, un metru lățime și adâncă de 50 de centimetri peste mormântul părintelui Arsenie Boca, susținând că a făcut acest gest pentru a grăbi canonizarea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, Laura Bradu, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Maramureș, a fost reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore pentru profanare de morminte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Polițiștii hunedoreni au identificat un bărbat de 45 de ani din Maramureș, care a fost surprins în timp ce săpa o groapă pe mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru profanare de morminte. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg”, a declarat Laura Bradu.

La ieșirea din sediul Poliției orașului Hațeg, înainte să fie dus în arest, bărbatul a ținut sub bărbie o icoană cu Iisus Hristos și a strigat: „Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgență pentru că sfântul aștepta să iasă afară din groapă!”.

Reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei, de care aparține Mănăstirea Prislop, consideră totul un incident neplăcut.

Ei susțin că bărbatul a fost observat de paznicul de noapte care făcea turul mănăstirii în timpul cât lăcașul de cult era închis publicului.

„Un incident neplăcut, nefericit care s-a întâmplat la mormântul părintelui Arsenie Boca, respectiv unul dintre pelerini, după ce pelerinajul s-a terminat, a început să efectueze săpături la mormântul părintelui și a reușit să sape zeci de centimetri până a fost surprins de omul de pază”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Bărbatul a fugit în pădure și a fost urmărit de polițiști, care l-au prins câteva ore mai târziu în parcarea Mănăstirii Prislop, în timp ce aștepta să se deschidă lăcașul de cult pentru a ajunge în incintă.

„Este un gest cu totul imoral, care nu se cade să se facă la mormântul niciunei persoane pentru că cimitirele și locurile de înhumare sunt considerate locuri speciale, de aceea avem grijă de mormintele adormiților noștri. Cu atât mai mult nu se cuvenea să se întâmple un astfel de incident la mormântul părintelui Arsenie Boca”, a declarat preotul Gabriel Miricescu.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, maicile de la Mănăstirea Prislop au refăcut mormântul, astfel că sâmbătă dimineața, când s-a deschis mănăstirea, pelerinii s-au putut din nou închina la crucea de la căpătâiul părintelui Arsenie Boca.

Sâmbătă dimineață, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, Laura Bradu, spunea că polițiștii din Hațeg au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte după ce măicuțele de la Mănăstirea Prislop au anunțat că o persoană a încercat să sape o groapă peste mormântul părintelui Arsenie Boca.

Groapa avea o lungime de 2,4 metri, o lățime de un metru și o adâncime de 50 de centimetri.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate și apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 și nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colțurile țării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulți credincioși ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar și cu ocazia unor sărbători religioase.

Citește și