Prima pagină » Știri » Bărbat din Sovata, cercetat pentru amplasarea unui bust al unui criminal de război

Bărbat din Sovata, cercetat pentru amplasarea unui bust al unui criminal de război

Bărbat din Sovata, cercetat pentru amplasarea unui bust al unui criminal de război
Un bărbat din Sovata este cercetat penal după ce din locuința sa a fost ridicat, joi, un bust care îl înfățișa pe Wass Albert, scriitor transilvănean condamnat pentru crime de război, bărbatul fiind descoperit după ce a lipit afișe în oraș prin care anunța o festivitate de dezvelire a bustului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Poliția Județeană Mureș, polițiștii și procurorii au deschis un dosar de cercetare penală în cazul unui bărbat din Sovata, sub acuzațiile de „utilizare în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe și promovare a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public”.

Conform sursei citate, polițiștii s-au sesizat în acest caz în 6 iunie, după ce pe mai multe străzi din Sovata au apărut afișe prin care era anunțată o festivitate de dezvelire a bustului lui Wass Albert, scriitor condamnat, în 1946, pentru crime de război.

Evenimentul de dezvelire a bustului scriitorului urma să aibă loc în 8 iunie la locuința bărbatului care semna anunțurile.

Polițiștii care au mers la locuința bărbatului au descoperit un bust al lui Wass Albert amplasat într-o nișă amenajată pe fațada imobilului, cu vedere la stradă, statuia fiind confiscată, joi, în urma unor percheziții.

Cercetările în acest caz sunt coordonate de Parchetul Judecătoriei Sighișoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Mureș, Andreea Pop, a precizat că bărbatul cercetat în acest dosar nu este persoană publică.

Scriitorul Wass Albert a fost condamnat la moarte în contumacie, printr-o hotărâre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj, pentru crime de război. Scriitorul a fost acuzat că a instigat armata ungară la crime împotriva românilor la Sucutard, Geaca și Mureșenii de Câmpie, în septembrie 1940. În pofida mai multor încercări de reabilitare a acestuia, instanțele românești nu au acceptat revizuirea sentinței.

Autor
Autor

Citește și