Bărbatul care s-a accidentat la reconstituirea unei bătălii din Primul Război Mondial în cadrul „Festivalul internațional militar Fundata 1916” din județul Brașov va fi transferat la un spital din Innsbruck (Austria), la cererea familiei, el fiind deja transportat către aeroportul din Sibiu.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brașov, Marius Neculoiu, pacientul din Austria a fost stabilizat, însă familia acestuia a luat decizia de a fi transferat la un spital din Innsbruck.
„A suferit leziuni destul de grave la ambele mâini. Nu sunt leziuni cu risc vital, dar pun problema unor infirmități, cum ar fi pierderea unor segmente ale membrelor, respetiv degete sau chiar mâna dreaptă”, a spus Neculoiu.
El a precizat că bărbatul are arsuri și la față, fiind posibil să piardă un ochi.
Austriacul a fost deja transportat către aeroportul din Sibiu, de unde va lua avionul la ora 19.30.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, Ciprian Sfreja, a declarat că accidentul s-a produs dupa ce bărbatul a supraîncărcat un tun, producându-se o deflagrafație.
El a mai spus că până la sosirea ambulanței, bărbatul a primit îngrijiri de la un medic SMURD care se afla ca spectator la festivalul respectiv.
Inițial, reprezentanții Poliției Județene Brașov afirmau că austriacul s-a rănit cu o pușcă pe care o folosea în timpul reconstituirii.
Un bărbat din Austria de 38 de ani care participa, sâmbătă, la Fundata, județul Brașov, la reconstituirea unei bătălii din Primul Război Mondial în cadrul unui festival s-a accidentat la mâna dreaptă, el fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență din Brașov.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, Ciprian Sfreja, declara corespondentului MEDIAFAX că un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină, sâmbătă, la ora 13.20, în localitatea brașoveană Fundata, unde se desfășoară „Festivalul internațional militar Fundata 1916”.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov, Ioan Necșulescu, afirma că este vorba despre „o autoaccidentare”.
„În cadrul filmărilor privind retrospectiva unor scene din Primul Război Mondial un soldat austriac a fost rănit prin autoaccidentare”, spunea Necșulescu. El a precizat că austriacul avea o armă din Primul Război Mondial și probabil a încărcat mai mult praf de pușcă decât era normal, rănindu-se.
În perioada 24 – 27 mai 2012, la Fundata în județul Brașov, se desfășoară „Festivalul internațional militar Fundata 1916”, în cadrul căruia sunt reconstituite bătălii din Primul Război Mondial.
La eveniment participă peste 80 de membri ai unor grupuri importante de reconstituire istorică din cinci țări: Cehia, Austria, Marea Britanie, Bulgaria și România.
Evenimentul este organizat de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,”G. Oprescu” București, Nicolae Pepene, directorul Direcției de Cultură Râșnov, și Horia Șerbănescu, muzeograf Muzeul Național Militar.