Bărbatul care a protestat 20 de ore pe o macara din București a fost arestat

Publicat: 30 09. 2012, 14:07
Actualizat: 01 10. 2018, 06:53

Bărbatul care s-a urcat, vineri, pe o macara din cartierul bucureștean Pajura a fost arestat pentru 29 de zile de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniștii publice și port ilegal de armă albă.

Nicolae Stanciu, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat după ce, din cauza lui, în zona unde se afla macaraua au fost blocate, timp de aproximativ 20 de ore, echipaje de Poliție, Pompieri și SMURD, iar circulația în zonă a fost a fost deviată timp de aproximativ 20 de ore. În plus, în urma percheziției corporale pe care polițiștii i-au făcut-o după ce l-au convins să coboare, asupra lui au fost găsite trei cuțite cu lama de 12 centimetri.

Stanciu a fost reținut de polițiști imediat după ce a coborât de bună voie de pe macara, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.30, după aproximativ 20 de ore.

În timpul audierilor, bărbatul a explicat că a ales să protesteze urcându-se pe macara ca urmare a faptului că a pierdut un proces în care îi reclamase pe reprezentanții fostului său loc de muncă.

Protestatarul nu a fost la primul gest de acest fel. În 8 iunie 2011, Stanciu s-a urcat pe un stâlp de lângă Palatul Cotroceni, amenințând că se sinucide, fiind convins să renunțe la protest după aproximativ șase ore. Atunci, bărbatul s-a legat cu trei cabluri electrice tricolore de stâlp și de gât, acuzând tot justiția pentru gestul său și cerând să stea de vorbă cu președintele.

În august 2011, Nicolae Stanciu s-a urcat tot pe un stâlp din zona Palatului Cotroceni și a amenințat că se împușcă în cap dacă nu vine să stea de vorbă cu el președintele Traian Băsescu. El a afișat o pânză pe care scria „Nu există drepturile omului în România. Vă rog să îmi dați dreptul la moarte” și s-a legat de stâlpul de iluminat cu o sârmă prinsă în jurul gâtului. Bărbatul spunea că a fost nedreptățit într-un proces cu firma la care a lucrat. Cinci negociatori de la Poliția Capitalei au discutat atunci bărbatul, reușind să-l convingă să coboare după aproximativ șapte ore.

Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX că bărbatul a fost diagnosticat cu „sindrom depresiv reactiv și tulburare de personalitate polimorfă”.

Bărbatul a fost internat atunci la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, fiind examinat și de medicii de la Institutul Național de Medicină Legală, în urma unei ordonanțe a procurorilor.