Prima pagină » Știri » Barbu, președinte Asociația Pacienților, despre cazul Săpoca: Este suspiciune de malpraxis medical

Barbu, președinte Asociația Pacienților, despre cazul Săpoca: Este suspiciune de malpraxis medical

Barbu, președinte Asociația Pacienților, despre cazul Săpoca: Este suspiciune de malpraxis medical
Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX că în cazul de la Săpoca putem vorbi de suspiciuni de malpraxis, deoarece pacientul agresiv a fost evaluat sumar și exista riscul să dezvolte crize. Spitalele de psihiatrie sunt un dezastru, spune Barbu.

„Este pentru mine evident (că vorbim de un caz de malpraxis, n.r.). Discutând cu specialiștii noștri, având în vedere datele pe care le avem, că este vorba de un pacient în sevraj în plină criză, probabil că prima criză majoră din spital. Este evident că este vorba de o suspiciune de malpraxis medical printr-o evaluare sumară a cazului și un tratament nepotrivit. În plus, exista deși riscul ca acesta să dezvolte crize, fiind internat de câteva zile”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Personalul de la Spitalul de Psihiatrie ar fi putut preveni tragedia, este de părere Barbu.

„Vorbim și de lipsă de personal și de condiții inadecvate de muncă. Deși acolo este un spital de psihiatrie de maximă siguranță, nu dispune de personal specializat nici în interior, nici la poarta spitalului, dotat cu toate mijloacele necesare pentru a-l imobiliza pentru a reduce efectele unei astfel de crize. Este clar că acolo cicuitul pacienților nu a funcționat corect și aici este și o problemă de management, este și o problemă de dotare a spitalului. (…) Din păcate nici Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de astfel de spitale”, a mai spus sursa citată.

Vasile Barbu mai consideră că pacienții nu sunt protejați, în aceste condiții, mai ales pentru că în spitalele din psihiatrie, episoadele violente nu sunt rare.

„Nu sunt protejați, vă pot afirma cu toată răspunderea. Vizitând foarte multe spitale din țară vă spun că astfel de acte de violență, nu similare, dar acte de violență se întâmplă în fiecare zi în spitalele de psihiatrie, în aproape toate spitalele pentru că sunt condiții improprii, tratamente nepotrivite date acestor pacienți. De multe ori li se încalcă chiar drepturi, sunt sedați peste măsură. Din exces de grijă a medicului, sunt lăsați ca sedarea să fie fîcută de asistente medicale, nu sunt completate corect foile de observație, necompletate de câteva zile”, mai explică liderul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Spitalele de psihiatrie din țară sunt un dezastru, iar clădirile în care funcționează sunt foarte vechi, spune Vasile Barbu.

„Sistemul psihiatric, la ora actuală, este un dezastru. Să nu vorbim că există o problemă și în cabinetele de ambulatoriu , și acolo au fost situații în care pacienți au agresat alți pacienți”, mai spune acesta.

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău. Bărbatul a rănit și mai multe persoane.

Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic. Atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat.

Autor