„Astăzi statul român a arătat că nu mai poate asigura cetățenilor siguranță. La 30 de ani de la revoluție clasa politică care a condus România până acum a dat dovada supremă a incapacității și a propriei incompetențe. Astăzi nu a mai fost vorba despre interesul unui partid sau al altuia, despre vreun baron infractor, despre un director incompetent care fură bani de investiții sau despre vreo rubedenie angajată pe bani publici. Astăzi a fost vorba despre incapacitatea unui întreg sistem de a asigura cel mai banal și mai necesar serviciu într-o societate minim funcțională: siguranța cetățeanului. După 30 de ani de investiții în sisteme pretins performante, după 30 de ani de împărțit posturi și sinecuri în instituții publice pentru partidele care au adus România aici, o fată care a apelat la serviciul pe care toți îl credeam funcțional în România și-a pierdut viața pentru că în acest sistem construit în 30 de ani de vechii politicieni nu mai există astăzi nici bun simț, nici empatie, nici competență”, a scris, vineri, pe Facebook, deputatul USR și liderul formațiunii, Dan Barna.
El transmite că ceea ce s-a întâmplat în privința autorităților care au intervenit în cazul fetei de 15 ani ucisă în județul Olt este „dovada falimentului unui sistem politic”.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu poate fi expediat pe umerii unui funcționar sau angajat care nu a reacționat adecvat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este dovada falimentului unui sistem politic care a făcut posibilă pierderea unei vieți în mod absurd. Nu poate exista ceva mai revoltător decât irosirea acestei vieți pentru a ne arăta cât de important este să nu mai acceptăm ce a fost până acum și să ne implicăm activ în schimbarea României. Chiar nu mai putem sta deoparte”, a scris politicianul.
Barna îi cere prim-ministrului Viorica Dăncilă să-și asume răspunderea pentru cele întâmplate și să vina în fața Parlamentului pentru a da explicații. De asemenea, liderul USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis ca după „necesara și asumata dezbatere din CSAT” să anunțe deciziile și măsurile care vor fi luate în România.
„Nu există siguranța națională fără siguranța cetățeanului. Condoleanțe și solidaritate familiei și comunității din Caracal pe care astăzi statul român le-a disprețuit profund”, conchide mesajul său Dan Barna.
Președintele Klaus Iohannis va cere în ședința CSAT de marți o anchetă privind modul în care s-a acționat la Caracal, în cazul fetei de 15 ani ucise, spunând că vinovații vor trebui aspru sancționați. STS se află în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.
Cu toate acestea, polițiștii și anchetatorii au întârziat ore bune să intre în locuința principalului suspect, un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, din cauză că așteptau autorizația de percheziție, deși ar fi putut intra direct, potrivit legii. Pecheziția locuinței lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimei din Caracal a început după aproximativ trei ore de la momentul în care s-a obținut autorizația, au declarat, pentru Mediafax, surse din anchetă.