Baroul București amână o decizie în cazul excluderii din avocatură a lui Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupție
Baroul București amână, pentru cel puțin două săptămâni, o decizie în privința excluderii din avocatură a lui Adrian Năstase, care a fost condamnat definitiv în 2012 pentru corupție. Potrivit decanului Baroul București, Ilie Iordăchescu, s-a decis constituirea unei comisii care să examineze motivația menținerii în profesia de avocat a lui Adrian Năstase. Comisia urmează să vină cu propuneri în două săptămâni, iar Baroul să se pronunțe în consecință.
La începutul anului, Baroul București a decis că infracțiunile comise de Năstase nu sunt de natură să aducă un prejudiciu profesiei de avocat. În replică, însă, Uniunea Națională a Barourilor din România a cerut revizuirea deciziei. Baroul decide astăzi și posibilitatea ca Florin Costiniu, fost judecător condamnat definitiv pentru corupție, și fostul senator PSD Cătălin Voicu să fie excluși din avocatură.
Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului București, dar este autosuspendat. Pe 20 iunie, Năstase Adrian a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare de completul de cinci judecători ai Curții Supreme. Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată, Consiliul Baroului se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentința în dosarul Trofeul Calității a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci și până acum, Baroul București nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.
Excluderea din Barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu dacă se constată că prezența lui în Barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.
În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului București a decis că, atât faptul că Năstase a stat la pușcărie, cât și condamnarea istorică în dosarul de corupție, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o ședință secretă a Consiliului Baroului București. „Ședința a fost confidențială. Au fost păreri pro și contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menținut în Baroul București. Decizia nu este definitivă”, a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București
Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului București a declarat, inițial, că UNBR a solicitat ca Baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat și care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în Baroul București”. Decanul Iordăchescu a omis să precizeze de decizia luată anterior prin care Năstase practic a fost menținut în barou.
Vicepreședintele UNBR, avocatul Hașotti Ionel, a explicat pentru gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca hotărârea prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul București trebuie revizuită. „În ședinta din 29 iulie a UNBR, a fost luat în discuție cazul Năstase. S-au cerut informații și documente suplimentare de la Baroul București, unde este înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului București a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hașotti
UNBR a considerat că motivarea deciziei Baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informații suplimentare și documentația anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicațiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Hașotti. Astfel că Baroul București ar putea reveni asupra deciziei inițiale și să dispună excluderea lui Năstase din avocatură.
Adrian Năstase nu a răspuns solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere.
Fostul premier a fost dat afară de la Universitatea București în urma deciziei de condamnare din Trofeul Calității, instituția de învățământ argumentând că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupție. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București.
Fostul judecător Florin Costiniu este și el membru al Baroului București, iar anul trecut a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu. După ce a plecat din magistratură cu pensia de 16.000 lei, Florin Costiniu a intrat în Baroul București, unde activează ca avocat pe cauze civile.
Tot astăzi, este discutat și cazul Voicu. Fostul senator PSD, condamnat la 7 ani de închisoare, este și el membru al Baroului București. Consiliul Baroului ar putea decide și în cazul său excluderea din profesiel. Cătălin Voicu este încarcerat la Penitenciarul Rahova.