Băsescu a enumerat cele cinci competențe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona

Publicat: 15 02. 2012, 10:59
Actualizat: 24 07. 2012, 23:59

Politica vamală, stabilirea regulilor de concurență necesare funcționării pieței interne, politica monetară în zona euro, conservarea resurselor biologice marine și politica comercială comună sunt cele competențe exclusive ale UE, stabilite la Lisabona, a anunțat președintele Traian Băsescu.

El a făcut o declarație de presă în această seară, la întoarcerea de la Summit-ul informal al Consiliului European, care s-a desfășurat la Lisabona și la care șefii de stat și de guvern participanți au ajuns la un acord privind noul tratat al UE.

Băsescu a enumerat cele cinci competențe exclusive al Uniunii Europene stabilite la Lisabona. Pe lângă acestea, șeful statului a enumerat și competențele partajate, în cazul cărora responsabilitatea aparține în egală măsură statelor membre și UE: apărare, energie, justiție și agricultură.

Băsescu a precizat că la Summit s-au stabilit și domenii în care statele membre UE au competențe și responsabilități exclusive în fața Uniunii, aceste sectoare fiind cultura și educația.

Potrivit șefului statului, la Lisabona s-a stabilit că UE trebuie să renunțe la poziția actuală de actor politic care doar reacționează la procesul globalizării.

"UE trebuie să se implice în modelarea globalizării", a spus Băsescu. Potrivit acestuia, la Lisabona s-a hotărât că UE trebuie să propună partenerilor ei reguli care să îi pună pe picior de egalitate cu ea și, de asemenea, să ceară mai multă transparență acestora.

"UE nu poate fi, în numele cetățenilor ei, un partener naiv al partenerilor ei emergenți", a spus Băsescu, precizând că UE trebuie să ceară partenerilor ei standarde egale.

Șeful statului a mai menționat că s-a discutat la Lisabona posibilitatea ca din martie 2008 să se introducă o nouă libertate în cadrul UE, cea de-a cincea, pe lângă cea de circulație a bunurilor, a capitalului, a serviciilor și a forței de muncă, și anume, libertatea circulației ideilor, adică a inovațiilor.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro