Băsescu: Am vorbit cu foarte mulți șefi de stat din UE, niciodată nu a fost inițiativa mea să sun

Publicat: 11 07. 2012, 22:28
Actualizat: 12 07. 2012, 12:19

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în ultimele zile, inclusiv cele de după suspendare, a vorbit la telefon cu foarte mulți șefi de stat din UE despre situația din România, însă nu a fost niciodată el cel care a inițiat aceste contacte.

„Vreau să știți că am vorbit cu foarte mulți șefi de stat din UE, niciodată nu a fost inițiativa mea să sun și în toate discuțiile am spus: ne vom rezolva problema singuri”, a spus Băsescu, arătând că nu a fost vorba de „presiuni excesive” din partea omologilor săi.

Întrebat care sunt acești șefi de stat care l-au contactat și dacă printre aceștia se află și președintele SUA, Barack Obama, Băsescu a spus că nu poate să îi nominalizeze public. „Atâta timp cât nu au făcut ei public, nu am să fac eu. Doamna Merkel a decis să facă ea public faptul că m-a sunat”, a spus el.

Totodată, întrebat dacă mai este căutat la telefon de șefi de stat din UE și în zilele de după suspendarea sa, Băsescu a confirmat că încă este sunat.

Cancelarul Angela Merkel a avut luni „o convorbire telefonică detaliată” cu președintele român Traian Băsescu, iar „în centrul discuției a fost desfășurarea evenimentelor politice interne din România”, a informat un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

„Explicațiile președintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o țară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, în debutul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că președintele Traian Băsescu a fost cel care l-a sunat pe cancelarul german, Angela Merkel, și s-a „milogit de ea”.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al lui Băsescu, a precizat luni că „președintele Traian Băsescu nu a solicitat nicio convorbire niciunui șef de stat sau de guvern”.