Băsescu, cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul ”Casa din Mihăileanu”
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curți de Casație și Justiție (PICCJ) au cerut instanței să confirme reînceperea anchetei cu privire la modul în care fostul șef al statului a obținut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală, Traian Băsescu urmând să fie cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, arată Judecătoria Sectorului 1.
În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1 se precizează că PICCJ a dispus neînceperea urmăririi penale față de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de președinte al României, funcție pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate.
Judecătorii continuă în acest sens și precizează că, în condițiile în care Traian Băsescu nu mai este șef al statului de la sfârșitul anului 2014, „a dispărut cauza care a împiedicat desfășurarea urmăririi penale”.
„În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum și cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripție al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziție legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidențială”, precizează magistrații în motivare.
Conform sursei citate, în ceea ce privește aplicabilitatea prescripției răspunderii penale, perioada în care a Traian Băsescu a beneficiat de imunitate nu intră în calculul termenului de prescripție a răspunderii penale, „întrucât aceasta sancționează într-o măsură și inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală”.
Procurorii PICCJ au dispus redeschiderea urmăririi penale față de Traian Băsescu pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații. Această măsură a fost confirmată, ulterior, de Judecătoria Sectorului 1.
Cercetările în acest dosar vizează modul în care Traian Băsescu a închiriat, iar mai apoi a intrat în posesia unui etaj al unei case din strada Mihăileanu, în perioada în care a ocupat funcția de primar general.
Fostul președinte Traian Băsescu a spus, miercuri seară, într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, că se așteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susținând că atunci când și-a terminat mandatul de primar împotriva sa erau depuse 700 de plângeri de către chiriași ai unor imobile naționalizate și de către „mici afaceriști” cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o în perioada 2000-2004, le-a demolat chioșcurile.
Întrebat dacă a fost redeschis dosarul penal privind achiziția casei din Mihăileanu, Traian Băsescu a spus că nu știe și că află din presă, în fiecare zi, că a mai fost redeschis un dosar pe numele său.
„Dacă am încălcat legea, voi răspunde, dar eu sunt convins că am procedat corect și respectând legile (…) Dacă instanța va considera că Primăria și eu am interpretat legea greșit, mă voi supune și probabil voi reveni la starea de dinainte, nu mă voi opune”, a susținut fostul președinte.
El a precizat că locuința din Mihăileanu este, de fapt, un bloc cu 12 apartamente, el cumpărând unul dintre acestea în calitate de chiriaș, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor clădiri preluate în mod abuziv de regimul comunist și care îi acorda dreptul de a cumpăra imobilul dacă acesta nu era revendicat, indiferent dacă mai avea sau nu o casă.
Fostul șef al statului a comentat ironic verificările făcute de către Parchet privind locuința din Mihăileanu, reluând atacurile la adresa procurorului general Tiberiu Nițu.
„Sigur, e mai importantă situația unui apartament decât cum au murit peste o mie de oameni la Revoluție, în București. E mult mai frământat domnul Tiberiu Nițu de casă decât de cum au murit oamenii la Revoluție. Domnul Nițu, întâmplător, trăgea la Revoluție”, a mai susținut Băsescu.
El a respins însă varianta că ar putea fi condamnat la închisoare, precum fostul ministru Corneliu Dobrițoiu, care a primit un an de închisoare cu suspendare pentru achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat, explicând că în cazul său nu a fost vorba despre o locuință de serviciu.