Prima pagină » Știri » Băsescu, de 14 iulie: România și Franța colaborează pentru Europa socială, nu socialistă

Băsescu, de 14 iulie: România și Franța colaborează pentru Europa socială, nu socialistă

Reprezentanții opoziției și puterii de la București au sărbătorit, sâmbătă, în Cișmigiu, cu discursuri și șampanie, Ziua Franței, președintele Traian Băsescu subliniind că cele două țări colaborează pentru o Europă socială, nu pentru una socialistă

Reprezentanții opoziției și puterii de la București au sărbătorit, sâmbătă, în Cișmigiu, cu discursuri și șampanie, Ziua Franței, președintele Traian Băsescu subliniind că cele două țări colaborează pentru o Europă socială, nu pentru una socialistă

La evenimentul organizat de Ambasada Franței au mai participat premierul Călin Popescu Tăriceanu, liderul PSD Mircea Geoană și fostul premier Adrian Năstase.

Ambasadorul Franței, Hervet Bolot, a amintit, în discursul său, că în această zi, la jumătate de an de la intrarea României în UE, tricolorul a defilat sub Arcul de Triumf din Paris. Aflat la final de mandat, Bolot și-a luat la revedere de la poporul român și a spus că el și soția sa regretă că trebuie să plece dintr-o țară care i-a primit "atât de bine".

La începutul discursului său, Băsescu a felicitat poporul francez și pe președintele Nicholas Sarkozy și s-a referit la relația specială, politică, economică și culturală, dintre cele două țări

El a menționat că cele două state colaborează în interiorul UE la construcția Europei sociale. El a ținut să sublinieze, privind spre Mircea Geoană și Adrian Năstase, aflați în fața scenei, că nu vorbește despre Europa socialistă, ci despre cea socială. Șeful statului s-a referit și la faptul că România și Franța au avut poziții comune referitoare la depășirea impasului în care se afla Constituția UE. El l-a felcitat pe ambasadorul francez pentru modul în care a sprijinit Guvernul și instituțiile de la București pentru integrarea în NATO și UE.

După șeful statului a vorbit premierul Tăriceanu, care s-a referit la "prietenii noștri de suflet", francezii, care sunt pentru români o aspirație de civilizație. Premierul nu a scăpat ocazia să precizeze că firmele franțuzești contribuie la creșterea încrederii investitorilor în mediul investițional românesc. "La mulți ani Franța! La mulți ani prieteniei dintre România și Franța!", și-a încheiat discursul Tăriceanu.

La finalul discursurilor, orchestra folclorică condusă de Gheorghe Zamfir a interpretat imnurile Franței și României, țambalurile și contrabasurile electrizând audiența, care a început să aplaude. După imnuri, Băsescu s-a îndreptat, râzând în hohote, spre Geoană și Năstase și a dat mâna cu ei, întrbându-i: "Credeați că o scap p-asta cu socialiștii?".

Replica acestora nu s-a auzit, pentru că a reizbucnit în difuzoare muzica săltăreață și folclorică marca Zamfir. Cei trei s-au mai întreținut câteva momente, discuția fiind însă acoperită de muzică.

După 15 minute, timp în care s-a întreținut cu reprezentați ai Corpului diplomatic acreditat la București, râzând cu poftă la intervale regulate, Băsescu a plecat. (Mediafax)

Citește și