Prima pagină » Știri » Băsescu, declarație fără precedent: România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Băsescu, declarație fără precedent: România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Băsescu, declarație fără precedent: România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureșului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităților în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituțional nu poate fi nici luat în discuție, nici depășit. Poate să se perinde prin Harghita și Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Șeful statului român a susținut că politicienii maghiari care au venit în Harghita și Covasna au depășit limita decenței.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat președintele Băsescu.

El a susținut că Ungaria a devenit „în momentul de față un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităților în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăți”.

„România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a continuat Băsescu.

Ce este școala de vară de la Izvorul Mureșului

Președintele Traian Băsescu participă, luni, la a 11-a ediție a Școlii de Vară de la Izvorul Mureșului (jud. Harghita), destinată reprezentanților minorităților românești din Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Serbia.

De altfel, Traian Băsescu a devansat deschiderea Școlii de Vară, programată inițial pentru 11, președintele anunțând că ajunge la ora 9. Până la urmă, elicopterul președintelui a aterizat cu jumătate de oră întârziere, din cauza ceții dese.

Traian Băsescu a fost întâmpinat de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, care i-a transmis: „Bine că ați venit măcar la spartul târgului”. Aceasta este prima vizită a președintelui la Școala de Vară de la Izvorul Mureșului. Unul dintre organizatori a declarat că, dacă Traian Băsescu nu ar fi venit la Școala de Vară, niciun ziar și nicio televiziune nu ar fi fost prezente la Izvorul Mureșului.

Cei aproximativ 100 de reprezentanți ai minorității române din statele vecine s-au plâns că se chinuie să supraviețuiască fără niciun sprijin, sunt victime ale politicilor de discriminare și deznaționalizare, duse fățiș sau ascuns de autoritățile țărilor respective.

„Guvernul român alocă anual, prin Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni, 2 milioane de euro comunităților românești din statele învecinate. Pe de altă parte, minoritățile din România primesc 30 de milioane de euro pe an, dintre care 20 de milioane numai maghiarii”, a declarat președintele Fundației Naționale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu.

„Pe vremea Imperiului Otoman, românii din Bulgaria aveau mai multe drepturi decât acum. Aveam biserici, școli, ne puteam ruga și puteam învăța în limba noastră, ne puteam păstra în voie tradițiile”, a declarat Ivo Gheorghiev, reprezentantul minorității române din Bulgaria.

Pe de altă parte, și reprezentanții organizațiilor civice românești din Harghita, Covasna și Mureș s-au plâns de modul în care sunt tratați românii din aceste județe, de către administrațiile localem UDMR, PCM și PPMT.

Deschiderea Școlii de Vară de la Izvorul Mureșului a fost marcată și de un incident neplăcut. Un ofițer SPP a bruscat o jurnalistă gravidă, pe care a amenințat-o că o va împinge dacă nu se va da la o parte.

Școala de Vară de la Izvorul Mureșului este organizată de Ministerul Culturii, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni, Episcopia ortodoxă Covasna-Harghita și susținută de Departamentul pentru românii de pretitudineni, din cadrul MAE.

Școala de Vară, care va dura până pe 16 august, îi așteaptă în următoarele zile pe Mircea Dușa, parlamentar de Harghita, pe Ministrul de Externe, Titus Corlățean, și pe premierul Victor Ponta.

Citește și