„România nu are dreptul să abandoneze ideea că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat. Ceea ce nu înseamnă intoleranță față de minorități sexuale”, a spus fostul președinte la televiziunea publică.
Întrebat dacă el crede că ar trebui modificată Constituția așa cum cer cei 3 milioane de români, fostul președinte a spus că „este bine să modificăm Constituția, dar nu numai pentru asta, pentru că această problemă la noi este rezolvată prin legi. E bine s-o modificăm, să punem și Parlamentul de 300 de parlamentari, în același timp când scriem că familia este formată din femeie și bărbat”.
Pe 20 iulie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei de modificare a Constituției pentru a defini familia ca fiind formată din bărbat și femeie. Președintele Curții, Valer Dorneanu, a explicat atunci că nu e o hotărâre pe fond, ci doar pe formă. În sensul că inițiativa cetățenească pentru care s-au strâns 3 milioane de semnături îndeplinește condițiile pentru a merge mai departe în parlament.
În propunerea Coaliției pentru Familie, semnată de trei milioane de români, se cere ca în legea fundamentală să scrie clar că familia are la bază „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Acum familia este definită drept uniunea dintre soți. Demersul este susținut de bisericile ortodoxă, catolică și protestantă din România. 17 state europene nu permit căsătoria între persoane de același sex, 12 o acceptă.
Articolul 48 din Constituția României prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.