Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că după măsurile luate în 2010 este mândru și are satisfacția pentru faptul că politicienii de la acel moment s-au dovedit buni manageri ai țării, economia menținându-se pe un ritm de creștere, inclusiv în acest an, când creșterea va fi de peste 1 procent
„Scopul nostru este să luăm decizii corecte la momentul potrivit și după dificultățile extraordinare din 2010, în 2011 România a început creșterea (economică, n.r.). O creștere de 2,2 procente a fost suficient de ridicată, dacă ne uităm la creșterea din Uniunea Europeană. În 2012 a fost un an cu creștere, în 2013 va fi un an cu creștere, nu una substanțială, dar va fi o creștere de peste 1 procent”, a susținut șeful statului, la Gala de premiere a echipelor câștigătoare la Campionatul mondial de strategie și management organizat de Global Management Challenge Romania.
„În aceste zile avem satisfacția că la momentul potrivit am fost buni manageri ai țării noastre. Bineînțeles că niciun jurnalist nu va recunoaște acest lucru, dar trebuie să admit că sunt mândru de realitatea că alte 20 de țări sunt în proceduri pentru deficit excesiv, iar România va fi prima țară înapoi pe traiectorie”, a susținut Băsescu.
El a menționat că în condițiile în care România are un deficit bugetar de 2,5% în cash, respectiv 2,85% deficit pe ESA, situația bugetară este echilibrată și șansele de creștere depind de Guvern, dacă va lua deciziile corecte în perioada următoare.
Băsescu a mai afirmat că lecția crizei din România a fost legată de „obiceiurile proaste”. ‘A fost un prost obicei să crezi că poți cheltui pentru o perioadă mai lungă mai mult decât poți produce. Un alt obicei prost, care a fost desființat de măsurile luate în 2010 a fost în legătură cu soluțiile care ar fi putut determina dezechilibre macro-economice”, a susținut președintele.
El a amintit momentul negocierilor cu FMI, când, în urma consultărilor cu Guvernul și BNR, a refuzat creșterea cotei unice, precizând că motivul a fost legat de faptul că o creștere a taxelor ar fi adâncit criza.
„A fost decizia corectă, și nu a fost neapărat o decizie politică, cât mai degrabă una managerială. Pentru că în acele momente, când am decis să transferăm costurile crizei către populație și nu către economie, ne-a permis să reechilibrăm țara în opt luni de zile. Nu a fost o decizie pe care politicienii sunt pregătiți să o ia în fiecare zi, a fost o decizie care a generat costuri politice enorme, mari dezamăgiri în populație, dar a fost o decizie care ne-a făcut mândri că am reechilibrat țara”, a afirmat Băsescu.
Șeful statului a menționat că acest episod dovedește faptul că uneori „măsurile neplăcute” pot salva o companie, și în mod similat pot salva o țară. „Un manager, un politician de top trebuie să ia decizii în termenii realității și nu în termenii visurilor”, a mai declarat președintele.