Băsescu: Faptul că Van Rompuy și Barroso nu au ieșit în conferință cu Ponta e un semnal înfiorător

Publicat: 12 07. 2012, 21:58
Actualizat: 13 07. 2012, 12:41

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că este un „semnal înfiorător” pentru România faptul că nici președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și nici președintele Comisiei Europene, Jose Barroso „nu au ieșit” într-o conferință de presă comună alături de premierul Victor Ponta.

Președintele suspendat a spus că faptul că președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susținut o conferință de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă „un semnal înfiorător pentru România”.

„Dacă mă veți vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca președinte, pentru întâlniri cu președintele Consiliului European și cu președintele Comisiei Europene, și veți constata că nu a fost apoi o declarație comună, va trebui să înțelegeți că s-a întâmplat ceva rău”, a afirmat Băsescu.

Președintele CE, Jose Barroso, a exprimat, în întâlnirea cu Victor Ponta, serioasele preocupări privind recentele evoluții politice din România legate de respectarea statului de drept, independența justiției și rolul CC, CE precizând că premierul a declarat că va furniza aceste angajamente în scris.

„Președintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce privește recentele evoluții politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independența sistemului de justiție și cu rolul Curții Constituționale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcționării unui sistem democratic. Președintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independența totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curții Constituționale și să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă și transparentă pentru numirea Procurorului-General și a directorului DNA, precum și să facă din integritate o prioritate politică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, președintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat și că nu se va precupeți nici un efort pentru ca să existe un angajament similar și din partea celorlalte instituții românești.

„Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente în scris urgent. Comisia Europeană își va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani, inclusiv evoluțiile recente”, se mai arată în comunicat.