Prima pagină » Știri » Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG. RĂSPUNSUL PREMIERULUI

Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG. RĂSPUNSUL PREMIERULUI

Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG. RĂSPUNSUL PREMIERULUI
Președintele suspendat Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze Ordonanța de Urgență 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanță de urgență, nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să modifice legislația.

UPDATE 21.03 Victor Ponta a răspuns, în urmă cu doar câteva minute, că nu poate anula o OUG.

Președintele suspendat Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze Ordonanța de Urgență 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanță de urgență, nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să modifice legislația.

„Domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuți așa cum discută el în PSD. Adică necinstit. Spre exemplu, le explică faptul că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în practică condițiile impuse de Curtea Constituțională (…) Acea ordonanță de urgență pe care a dat-o și care stabilește prin excepție numai pentru președinte alte condiții pentru referendum decât pentru primari, alte condiții de referendum decât cel de la Constituție, domnul Ponta are un mecanism foarte simplu: anularea prin ordonanță de urgență a ordonanței de urgență prin care a intrat într-o zonă interzisă a fi modificată prin ordonanță de urgență. Aceasta este în zona electorală”, a spus Băsescu.

El a arătat că și OUG privind limitarea atribuțiunilor Curții Constituționale de a decide asupra constituționalității hotărârilor Parlamentului trebuie să fie anulată tot printr-o altă ordonanță de urgență.

Totodată, Băsescu a spus că nu înțelege de ce trebuie Ponta să „cheme Parlamentul” în sesiune extraordinară, în condițiile în care, conform Constituției, președinții celor două Camere sunt obligați să convoace Parlamentul în termen de 5 zile. „Eu nu știu de ce trebuie el să cheme Parlamentul. În mod automat, conform Constituției, când Parlamentul este în vacanță, iar Guvernul emite o Ordonanță de Urgență, președinții celor două Camere sunt obligați să convoace Parlamentul în 5 zile de la emiterea ordonanței de urgență. Astăzi cred că a făcut cea mai mare greșeală încercând să îi asigure pe liderii europeni că trebuie să convoace Parlamentul pentru cele două ordonanțe ilegale”, a mai argumentat Băsescu.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Legea referendumului stabilește că președintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetățenilor participanți.

Guvernul nu poate modifica Ordonanța de Urgență privind referendumul, deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanțe de urgență în perioada vacanței parlamentare, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, adăugând că Parlamentul ar urma să pună în acord legislația cu decizia CC.

„Nu pot anula ordonanța, pentru că în vacanța parlamentară nu am voie să dau ordonanțe de urgență. Sper însă ca, poate chiar luni, Parlamentul să se reunească și să pună legislația în acord cu decizia Curții Constituționale”, a spus Ponta.

Conform procedurii, o ordonanță de urgență poate fi anulată cu un act normativ de putere juridică cel puțin egală.

Premierul Ponta a declarat anterior, după discuția de la Bruxelles cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, că referendumul va fi organizat conform deciziei Curții Constituționale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament.

El a explicat totodată că nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare președinților celor două Camere, cu propunerea ca, săptămâna viitoare, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară și să pună legea în acord cu decizia Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a decis, marți, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Potrivit premierului Ponta, primele estimări ale Institutului Național de Statistică relevă că numărul cetățenilor cu drept de vot se ridică în prezent la 15 milioane persoane.

Citește și