Băsescu îi omagiază pe românii deportați în Kazahstan în perioada stalinistă: Datoria noastră este să nu îi uităm

Publicat: 31 05. 2012, 12:41
Actualizat: 27 11. 2012, 04:11

Președintele Traian Băsescu a adresat un mesaj, joi, la inaugurarea, în orașul Karaganda, a unui monument dedicat românilor deportați în Kazahstan în perioada stalinistă, arătând că românii din Basarabia și Bucovina de Nord au trecut prin umilințe greu de imaginat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov

„În această zi de 31 mai, încărcată cu o puternică semnificație istorică pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulțumesc pentru faptul că păstrați vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferință, fiind luați cu forța din casele și familiile lor și deportați în această regiune”, se arată în mesajul șefului statului.

Mesajul a fost citit la Karaganda de Eugen Tomac, consilier de stat pentru românii de pretutindeni în Administrația Prezidențială, care a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului ridicat la inițiativa Asociației Culturale Românești «Dacia» din Kazahstan.

De asemenea, președintele Băsescu a amintit de încercările dificile la care au fost supuși românii din Basarabia și Bucovina de Nord în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

„Pe parcursul istoriei, românii din Basarabia și Bucovina de Nord au fost supuși unor încercări dificile pentru că, printr-o înțelegere între doi tirani, națiunea română a fost divizată, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilințe greu de imaginat și uitat. Faptul că v-ați reunit astăzi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu românilor deportați, ridicând în memoria lor un monument, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului față de semenii noștri, care nu au avut șansa să își construiască un destin alături de cei dragi și care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaționalizare, înfometare și deportare. Este însă totodată și dovada vie a faptului că, deși națiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forță sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiții și ducând mai departe tradițiile și limba strămoșilor noștri”, a evidențiat șeful statului în mesaj.

El a arătat că este o datorie ca aceia care au suferit în urma deportării să nu fie uitați.

„Datoria noastră este să nu-i uităm, să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria și spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur și mai demn pentru națiunea noastră”, a afirmat președintele.

De asemenea, șeful statului le-a mulțumit membrilor Asociației Culturale Românești «Dacia» din Kazahstan, unii dintre ei având apropiați printre cei deportați, pentru inițiativa ridicării monumentului din Karaganda. „Vă asigur, dragi români, de întregul meu respect și profunda admirație pentru tăria cu care luptați să vă păstrați conștiința românească și respectul față de înaintași”, se încheie mesajul președintelui.