Prima pagină » Știri » Băsescu, la 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval Constanța: „Nava Biruința, o sculă magnifică, pe care am îngrijit-o și am dus-o mereu la destinație”

Băsescu, la 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval Constanța: „Nava Biruința, o sculă magnifică, pe care am îngrijit-o și am dus-o mereu la destinație”

Băsescu, la 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval Constanța:
Președintele Traian Băsescu a participat, vineri, la celebrarea a 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval Constanța.

Președintele Traian Băsescu a participat, vineri, la celebrarea a 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval Constanța. El a vorbit la Șantierul Naval Constanța, despre cariera sa de comandant de navă și a spus că petrolierul „Biruința”, pe care l-a condus, a fost „o sculă magnifică”, iar experiența acumulată atunci pe mare a făcut din el un politician „greu de omorât”.

Cele mai importante declarații ale lui Traian Băsescu:

Pentru mine, șantierul naval Constanța nu înseamnă doar un obiectiv industrial, ci este mult mai mult, este o societate de care ma simt legat sufletește.

Aici am simțit poate mai mult ca niciodată responsabilitatea. Cand am venit în șantier, pentru a începe recepția la Biruința aveam experientă de comandă la două alte petroliere. Dar, nava de 150.000 de tone Biruinta m-a făcut să simt repsonsabilitatea cum probabil de atunci n-am mai simtit-o niciodată în viață. Știam că preiau o navă grea, dificilă, o nava care era la capatul unei serii ca nu putem spune că fusese foarte norocoasă.

Îmi aduc aminte, acostasem cu Crisana și am fost chemat la directorul companiei. M-a întrebat după ce am acostat: Comandante, pleci pe Birunța? Deci nu alte instituții m-au întrebat. Domnule director, preiau nava. El mi-a spus: ai dreptul să-ți alegi echipajul. M-am întors la bord și i-am intrebat pe cei din echipaj cine merge pe Birunța cu mine. Marea ma satisfacție a fost ca din cei 42 de oameni, cu excepția unui ospătar, toți au mers. A fost momentul în care m-am convins că, deși eram recunoscut pentru exigență, oamenii preferau siguranța.

Aici, la momentul aniversar, as pune un lucru: perioada aceea pe Biruința m-a făcut să-i îndrăgesc pe navaliști.

Biruința reprezenta vârful tehnologiei și industriei românești, nu perfecte, dar care ne-au permis sa ne îndeplinim sarcinile.

Citește și