Băsescu, la plecarea de la Parchet: N-am făcut decât un lucru simplu, voi continua să mă apăr
La ieșirea de la Parchet, Băsescu le-a spus jurnaliștilor care îl înconjurau: „Stați copii. N-am făcut decât un lucru simplu, mă apăr și voi continua să mă apăr”.
Întrebat dacă a dat o declarație în fața anchetatorilor, el a răspuns afirmativ.
Traian Băsescu a venit, vineri, înainte de ora 12.00, la Parchetul instanței supreme. Fostul președinte a fost citat de procurori, pentru a da o declarație, după ce, pe 2 septembrie, aceștia au schimbat încadrarea faptei de care este acuzat Băsescu față de Gabriela Firea, din șantaj în amenințare.
Când a ajuns la Parchet, dar și când a părăsit sediul instituției, Băsescu a fost aclamat de aproximativ 10 oameni, care aveau pancarte cu mesajele: „Cel mai bun președinte al României. Respect Traian Băsescu” și „Băsescu, respect. Noi suntem copiii statului de drept”, precum și huiduit de câteva persoane.
Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaș, a declarat, vineri, la Parchetul instanței supreme, că audierea lui Traian Băsescu este „cea mai importantă pentru România ” și că „trebuie să se aleagă odată și odată apele” și să se știe că există oameni care reprezintă civilizația și care reprezintă „mârlănia”.
Fostul președinte a fost chemat și pe 2 septembrie la Parchet pentru a fi anunțat de schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care este urmărit în acest dosar.
El a anunțat atunci, la plecare, că procurorii i-au adus la cunoștință că a fost schimbată încadrarea juridică în dosarul său, din șantaj în amenințare, faptă care se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de până la un an, în timp ce pedeapsa pentru șantaj este de la un an la cinci ani de închisoare, conform noului Cod penal.
„Nu mai e șantaj, e amenințare. Se pedepsește cu amendă sau închisoare de la trei luni la un an, vedem. Înseamnă că, ușor, ușor justiția se apropie de adevăr”, a afirmat Băsescu.
Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că, date fiind probele de la dosar în acest moment, procurorii au decis schimbarea încadrării.
Fostul președinte a fost și în 18 martie la Parchetul instanței supreme, însă atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunoștință faptul că este urmărit penal pentru șantaj.
Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de șantaj.
Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu întrucât acesta beneficia de imunitate.
Parchetul instanței supreme anunța, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.
Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.
Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.
Gabriela Firea a reacționat, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.
Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași.
„Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, scria Gabriela Firea, pe Facebook.
Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.
În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme.
Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul și a precizat că gestul este determinat de amenințările pe care șeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.
Dosarul în care Traian Băsescu este urmărit penal pentru șantaj nu este singurul în care fostul președinte este cercetat.
Potrivit unei adrese a Biroului de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), trimisă marți, la solicitarea MEDIAFAX, în 12 dosare penale care îl privesc pe Traian Băsescu s-a dispus reluarea urmării penale, fiind trimise la instanță în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale. În șapte dintre dosare judecătorii au confirmat deja redeschiderea urmăririi penale.
Conform documentului citat, reluarea urmării penale s-a dispus în conformitate cu dispozițiile articolului 335 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit căruia „în cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanța și dispune redeschiderea urmăririi penale”
„În două dintre dosarele redeschise a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv infracțiunile de abuz în serviciu, fals în declarații și uz de fals, iar într-un dosar a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Traian Băsescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj”, se arată în adresa PICCJ.