Băsescu: La un an de la intrarea în UE, pare că România nu știe încotro se îndreaptă

Publicat: 15 02. 2012, 11:27
Actualizat: 25 07. 2012, 00:00
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la Cotroceni, la recepția de Ziua Naționlă, că, la un an de la intrarea în Uniunea Europeană, pare că România nu știe încotro se îndreaptă.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la Cotroceni, la recepția de Ziua Naționlă, că, la un an de la intrarea în Uniunea Europeană, pare că România nu știe încotro se îndreaptă.

Potrivit lui Băsescu, sărbătoarea națională nu este trăită în România cu intensitatea cu care zilele naționale sunt trăite în alte țări. El a precizat că sunt trei motive care explică această realitate, care, pentru a fi depășite, trebuie recunoscute.

"Primul motiv este dat chiar de incapacitatea oamenilor politici de a oferi o viziune clară despre viitorul nostru ca națiune. După primul an de când suntem membrii ai Uniunii Europene, pare că România nu știe încotro se îndreaptă", a spus Băsescu.

În opinia șefului statului, este urgentă necesitatea regândirii "în mod responsabil" a sensului evoluției României, indiferent de preferențile politice.

"Al doilea motiv este că există români care, în Europa, sunt obligați să sufere de pe urma faptului că sunt români, din motive pe care nu vreau să le reamintesc aici", a afirmat Băsescu.

El i-a asigurat pe acești români că toți cetățenii României sunt cetățeni europeni "cu drepturi și obligații identice cu cele ale tuturor cetățenilor europeni".

"Nimeni, niciodată, nu are dreptul să pună în discuție aceste drepturi câștigate de noi, românii, ca națiune", a declarat președintele.

Potrivit acestuia, al treilea motiv care explică faptul că în România sărbătoarea națională nu este trăită la fel de intens cum sunt trăite sărbătorile naționale în alte state, "vine din pierderea treptată a încrederii în virtuțiile simbolurilor solidarității naționale". Băsescu s-a referit la zilele festive "care ani de zile au prea mărit un om și nu pe români".

Președintele s-a arătat convins că este timpul ca aceste complexe să fie depășite.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Â