”Nu exclud posibilitatea ca SRI să fi făcut informări către instituții conduse de politicieni (am serioase dubii legate de informarea Președinției și încă îmi scotocesc memoria ca să-mi amintesc și nu găsesc) cu privire la diluarea frauduloasă a dezinfectanților furnizați spitalelor, fie că a fost firma domnului Condrea, fie că sunt alte firme. Pentru că este vorba despre vieți omenești curmate prin fraudarea calității dezinfectanților, în mod cert SRI avea obligația să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre PICCJ, DNA sau DIICOT. Vreau să știu dacă aceste instituții au fost sesizate. Și, dacă da, cine a măsluit dosarele? Din păcate, prin purtătorul de cuvînt, SRI informează strict despre sesizări făcute unor structuri politice, nu și despre instituții de anchetă și aplicare a legii. Personal, sper că este doar o omisiune de comunicare. Dacă instituțiile de forță ale statului nu vor fi cinstite cu românii în acest caz, încrederea în stat se va prăbuși. Eu voi face în această săptămână o conferință de presă în care voi spune tot ce știu despre sănătate și educație”, a scris fostul șef de stat luni seara pe Facebook.
Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, luni, că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenților legali.
„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, au transmis, luni, oficialii SRI.
Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanții folosiți în spitalele din România, achiziționați de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii și polițiștii au făcut sâmbătă patru percheziții, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din București, de la depozitul din localitatea Mogoșoaia dar și din 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și a municipiul București.