Băsescu știe ce se va întâmpla cu Coldea la Comisia SRI: Nu va deșerta secrete SRI. Se duce doar pentru că a fost chemat
„Sunt convins că Coldea nu va deșerta acolo secrete ale Serviciului. Se duce pentru că a fost chemat”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la TVR 1.
Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, va fi audiat marți în Comisia de Control SRI, după ce săptămâna trecută audierea a fost amânată din cauza unor probleme de sănătate ale fostului șef al Serviciului.
Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informații, ar fi trebuit să fie audiat săptămâna trecută în comisia parlamentară, dar audierea a fost amânată pentru marți, 13 martie, la ora 11.00, după ce fostul adjunct SRI a invocat o răceală.
Coldea nu ar fi cerut amânarea audierii, dar șeful Comisiei de Control, Claudiu Manda, i-a recomandat să vină săptămâna viitoare, de la ora 11.00, nu 14.00 cât era inițial, în acest fel urmând să aibă mai mult timp pentru audiere.
Florian Coldea a demisionat din SRI la începutul lui 2017, după acuzațiile lui Sebastian Ghiță.
După ce timp de 12 ani Florian Coldea a ocupat locul doi în SRI, fiind considerat „creierul” instituției, în ianuarie 2017 a fost trecut în rezervă de către președintele Klaus Iohannis. Acuzațiile la adresa sa nu s-au oprit însă.
Un om din sistem, ofițerul SRI Daniel Dragomir, anchetat în dosarul Black Cube și demisionat din Serviciul de Informații în anul 2013, a ieșit public și a vorbit despre ceea ce a numit culoarele justiției și ale presei.
Mai precis, implicarea Serviciului Român de Informații în actul de justiție, urmărirea dosarelor penale până la o sentință dorită și alegerea completelor de judecată în acest sens. Dragomir spunea că aceste acțiuni sunt susținute în media, „țintele” fiind „condamnate public” înainte de a primi o sentință finală în instanță.
Creierul operațiunilor în SRI a fost arătat tot Florian Coldea, iar în domeniul judiciar Laura Codruța Kovesi, doi șefi pe care Dragomir i-a acuzat că și-au aservit instituțiile în interes personal.
„Țintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiați în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi și SRL Coldea care erau implicați. Pe lista aceea vor trebui puși toți cei care au participat. În culoarul justiței suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ținuți în arest 6 luni și apoi achitați. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înțeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bilețele și rugăminți”, spunea Daniel Dragomir.
Acuzațiile lui Daniel Dragomir au dus la o verificare amănunțită în cadrul Comisiei de Control al Serviciului Român de Informații din Parlament. Dragomir a oferit și o listă cu 65 de nume, oameni care puteau să confirme spusele sale, printre aceștia fiind ofițeri din SRI, politicieni, angajați din sistemul judiciar și din media sau oameni de afaceri.