Băsescu: Trebuie analizată Legea referendumului, care și-a dovedit inechitatea

Publicat: 15 02. 2012, 11:22
Actualizat: 23 05. 2012, 17:17
Președintele Traian Băsescu a declarat că va trebui analizată cu atenție Legea referendumului, pentru că votul de duminică este proba inechității acesteia.


Președintele Traian Băsescu a declarat că va trebui analizată cu atenție Legea referendumului, pentru că votul de duminică este proba inechității acesteia.

Potrivit lui Băsescu, când este vorba de interesul partidelor, cum ar fi cel de a-și trimite oameni în Parlamentul European, sau când este vorba de un interes politic de demitere a președintelui, nu este necesară atingerea unui anumit procent pentru ca votul să fie validat, dar când este vorba de un interes al românilor exprimat clar, cum ar fi cel exprimat duminică de cei care au votat în favoarea uninominalului majoritar, atunci se aplică procentul de validare.

Potrivit șefului statului, această situație dovedește inechitatea Legii referendumului.

Băsescu a spus că, din cei aproape 5 milioane de români care s-au prezentat la vot, 4 milioane au votat în favoarea uninominalului.

Potrivit lui Băsescu, există un "nucleu dur" al electoratului, care este interesat de viața politică românească și care, prin votul de duminică a demonstrat că dorește în mod categoric reformarea clasei politice. Șeful statului a susținut că acest electorat se va simți frustrat din cauza prevederilor actuale privind condițiile de validare a referendumului.

El a ținut să sublinieze că peste 80% dintre votanții tuturor partidelor care au participat la europarlamentare au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar, ceea e dovedește, în opinia sa, că există în rândul electoratului voință de reformare a clasei politice, indiferent de preferințele politice.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro