UNJR a transmis o scrisoare președintelui României în care solicită clarificări despre implicarea SRI în numirile din Justiție, după ce, la data de 29 iulie, Klaus Iohannis a precizat că declarațiile celor care pun sub semnul întrebării funcționalitatea statului de drept sunt lipsite de credibilitate.
„Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să clarifice public în baza cărei legi Serviciul Român de Informații face verificări prealabile numirilor politice sau candidaților pentru funcțiile de conducere în sistemul judiciar, atât de la parchete, cât și de la instanțe, inclusiv în cazul candidaților pentru Înalta Curte de Casație și Justiție”, transmite uniunea printr-un comunicat de presă.
Solicitarea vine în contextul în care la data de 29 iulie, Klaus Iohannis a transmis un punct de vedere instituțiilor de presă în care a afirmat că „statul de drept este funcțional” în România iar declarațiile celor care pun sub semnul întrebării acest lucru „sunt lipsite de credibilitate”, deoarece sunt făcute de „persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată”.
„Exact genul acesta de răspuns, care discreditează orice critici, în loc să răspundă obiectiv și motivat la acestea, arată ca statul de drept în România nu e funcțional la parametrii democratici”, susțin judecătorii, precizând că „statul de drept este statul în care nu doar cetățenii, ci și instituțiile statului se supun legii. Mai mult, într-un stat de drept funcțional, cei care conduc instituțiile sunt obligați să dea socoteală în fața oricărui cetățean cu privire la activitatea lor, să răspundă oricăror critici formulate și să verifice orice posibile abateri de la lege”.
Judecătorii susțin că „rolul constituțional al președintelui este de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice”.
„Spunând că sunteți încrezător în ceea ce fac instituțiile, fără să fi făcut o verificare prealabilă a reclamațiilor primite, oferiți încă o dovadă că statul de drept nu funcționează în România în parametrii necesari”, au spus judecătorii în scrisoare.
„Un stat în care serviciile secrete sunt implicate în numirile în funcții publice și în justiție nu poate fi considerat stat de drept, cu atât mai mult stat de drept funcțional”, și-au concluzionat scrisoarea judecătorii.
Traian Băsescu: ”Iohannis a abordat lucruri fără să înțeleagă foarte bine unde era problema”
Fostul președinte Traian Băsescu laudă inițiativa UNJR și consideră că Iohannis a făcut o ”gafă”. ”Este o reacție corectă, domnul Iohannis a abordat lucruri fără să înțeleagă foarte bine unde era problema. Se reproșau unele numiri fără a fi informații de la serviciile de informații. El a afirmat că statul de drept este funcțional și cine e împotrivă nu respectă statul dreptul, este o afirmație greșită (…) Eu am făcut foarte multe numiri fără avize de la SRI, chiar cu subtilități că poate nu ar fi cel mai bun, că ar vrea un om controlat de ei să fie numit. Este o soluție pe care o are la îndemână președintele, premierul, ministrul, în momentul în care vrea să facă o numire și are dubii, poate să ia niște informații suplimentare peste ceea ce știe, sau dacă nu are încredere în recomandarea partidului care susține demnitarul (…) Dacă ai dubii asupra unei numiri, ai această resursă să apelezi la servicii și ei răspund dacă au ceva în baza de date despre acea persoană. Dar în general, nu apelezi la serviciul lor deoarece sunt numiri politice, e responsabilitatea partidului care face nominalizarea”, a declarat Traian Băsescu la b1.
De asemenea, fostul șef al statului a precizat că, în opinia sa, Iohannis nu va reacționa în niciun fel la scrisoarea UNJR: ”Cred că nu va avea nicio intervenție pentru că își dă seama că a făcut o gafă, nu poți să afirmi că România e stat de drept funcțional când avem atâtea acțiune ale unor segmente din justiție care nu au nimic în comun cu statul e drept”.