Prima pagină » Știri » Băsescu vrea „justiție restaurativă”: Am făcut o mașinărie de distrus oameni. Încercați să protejați femeile până și de furia justiției, dacă se poate

Băsescu vrea „justiție restaurativă”: Am făcut o mașinărie de distrus oameni. Încercați să protejați femeile până și de furia justiției, dacă se poate

Băsescu vrea „justiție restaurativă
Senatorul PMP, Traian Băsescu, a declarat, marți, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind Legea grațierea, că justiția din România are acum un caracter punitiv exagerat, fiind o „ mașinărie de distrus oameni", el arătând că trebuie să trecem la o „justiție restaurativă". Referindu-se la amendamentul propus în cazul grațierii pedepselor cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate și femeilor care au fost condamnate pentru infracțiuni care nu au fost săvârșite cu violență, inclusiv ale acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupție, Băsescu a explicat că "o femeie trebuie tratată altfel decât bărbații mai ales când e vorba de penitență". "Încercați să protejați femeile până și de furia justiției, dacă se poate, dacă nu sunt femei care au omorât, împușcat, spart case, să încercăm să le protejăm", a spus Băsescu în timpul dezbaterii din comisie.

„La noi justiția are un caracter punitiv exagerat. Și decizia pilot de azi, a CEDO, trebuie să ne îndrepte către schimbarea modului de a face justiție, să trecem la o justiție restaurativă. Justiția punitivă vizează încarcerarea oamenilor și nu rezolvarea problemelor cu societatea”, a spus Băsescu.

„Ce faci după ce cineva a stat 5 ani în penitenciere? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copii întotdeauna, e un om distrus după 5 ani în pușcăriile noastre. Ăsta e adevărul, dacă îl suportă procuratura. Am făcut o mașinărie de distrus oameni, nu de recuperare a lor pentru societate. Votul e la comisie, dar eu rămân cu conștiința împăcată că am spus”, a adăugat Băsescu.

Băsescu a arătat că pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, iar în România este de 7 ani, și a subliniat că în UE se pune accent pe recuperarea prejudiciului, dar și a omului.

Referindu-se la amendamentul său privind grațierea în parte a pedepselor cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate și femeilor care au fost condamnate pentru infracțiuni care nu au fost săvârșite cu violență, inclusiv ale acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupție, Băsescu a subliniat că „o femeie trebuie tratată altfel decât bărbații mai ales când e vorba de penitență”.

„Ar fi o mare eroare să nu avem în vedere situațiile deosebite care se pot abate. Dacă pasiunea e să fie tratate ca bărbații, rezolvați problema, dar o femeie trebuie tratată altfel decât bărbații mai ales când e vorba de penitență. O femeie care are în întreținere un copil de până la 14 ani nu are neapărat nevoie de copil, dar copilul are nevoie de mamă. Pe mine m-a oripilat ce ați făcut acum câteva luni când unei femei, în opt luni, ați băgat-o la beciul domnesc. Dacă asta e abordarea pe care vreți să o avem față de femei, să facem o țară de procurori. Încercați să protejați femeile până și de furia justiției, dacă se poate, dacă nu sunt femei care au omorât, împușcat, spart case, să încercăm să le protejăm. O femeie care a luat mită într-o primărie, eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are același drept de a avea mama alături ca copilul unei femei care a fluierat în biserică. Eu nu sunt de acord cu toate femeile, ci femeile care au copii de până la 14 ani în întreținere”, a spus Băsescu.

„Să le lăsăm pe cele care au săvârșit un act de corupție. Poate am o sensibilitate aparte pentru femei, e cunoscută (…) Am fost în situația în care am grațiat mai multe femei în cei 10 ani care ajunseră la fiecare sarcină să rămână din nou însărcinate ca să nu ajungă în penitenciar. Haideți să le rezolvăm printr-o grațiere”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a venit la Comisia juridică pentru a-și susține amendamentele sale la proiectul de lege privind grațierea. Unul dintre acestea prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanța de judecată, în condițiile în care Guvernul a propus să se grațieze în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanța de judecată. Propunerea Baroului București a fost de grațiere a pedepselor de până la 6 ani, în timp ce Parchetul General a propus 3 ani.

 

Citește și