Baterii din hârtie, mai eficiente decât cele tradiționale
Cercetătorii americani au creat o nouă baterie electrică, capabilă să funcționeze pe bază de transpirație umană sau sânge, care seamănă cu o simplă bucată de hârtie neagră și care poate avea o gamă largă de aplicații, informează AFP.
Cercetătorii au produs o structură moleculară compozită formată în proporție de 90% din celuloză și în proporție de 10% din nano-tuburi din carbon care joacă rolul de electrozi și permit trecerea curentului electric.
Noua baterie este foarte ușoară, foarte fină și extrem de suplă, au explicat inventatorii de la Institutul politehnic Rensselaer din Statele Unite.
Bateria funcționează la temperaturi de la 37,8 la 148,9 grade Celsius.
Bateriile tradiționale conțin un mare număr de componente separate, în timp ce componentele bateriilor din hârtie sunt integrate într-o singură structură, ceea ce le face mai eficiente din punct de vedere energetic.
În plus, bateria din hârtie poate fi rulată, pliată, mototolită sau decupată în mai multe bucăți fără a-și pierde proprietățile sau capacitățile tehnice.
Bateria este ecologică pentru că hârtia este biodegradabilă și nu conține substanțe toxice.
Această baterie poate fi utilizată, de exemplu, ca sursă electrică pentru echipamentele implantate în corpul uman, precum pacemaker-urile sau defibrilatoarele, sângele acționând în acest caz ca electrolit. (Mediafax)