Situație tragică pentru o mamă din județul Prahova. Copilul său s-a născut cu o malformație gravă și are nevoie de intervenție chirurgicală urgent. Nou-născutul a fost transportat de urgentă cu elicopterul SMURD la București pentru a fi operat.
Un bebeluş care s-a născut, miercuri dimineaţă, la Spitalul Sinaia, aflat în stare gravă, a fost transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti cu elicopterul SMURD de la Brașov.
Reprezentanții Primăriei Sinaia au anunțat că este vorba despre un băiețel născut cu intestinele în afara abdomenului.
Părinții, în stare de șoc și panică au apelat urgent la soluțiile necesare pentru ca bebelușul să trăiască, astfel încât, micuțul a fost transportat de urgență la București, unde este așteptat de medici.
Nou-născutul a fost preluat de elicopterul SMURD și transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde a fost așteptat medicii chirurgi și neonatalogi.
Oficiali din cadrul spitalului au declarat pentru News.ro că este primul copil al familiei, mama fiind o femeie tânără , de 21 de ani.
Surse medicale au precizat că femeia s-a prezentat în urgenţă pentru a naşte şi că a declarat că sarcina sa a fost investigată pe finalul perioadei.
Statele Unite se confruntă cu un număr în creștere a bebelușilor care se nasc cu un defect grav, pentru unii chiar fatal.
Nou-născuții au intestinele în exteriorul abdomenului, iar pentru a fi salvați au nevoie de urgență de intervenție chirurgicală.
Defectul se produce din cauza lipsei sacului de protecție din jurul intestinelor, iar cercetătorii din cadrul Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) leagă acest fapt de consumul de opiacee.
Într-un raport publicat recent, specialiștii afirmă că defectul la naștere, numit gastroschisis, poate fi observat încă la începutul sarcinii.
Acesta se manifestă prin faptul că pereții abdomenului copilului nu se dezvoltă corespunzător.
Deși știința nu poate determina cu exactitate cauza afecțiunii, există, totuși, o serie de factori de risc.
Predispuse să nască un copil cu asemenea defect sunt adolescentele, precum și femeile care consumă alcool și tutun. Acum, se pare, există și o asociere cu consumul de opiacee, eliberate în baza prescripției medicale, scrie CNN.
O analiză a situației a constatat o prevalență mai mare a acestei patologii în regiunile în care rata prescripțiilor de opiacee a fost mai mare, afirmă cercetătorii în raportul publicat recent de CDC.
Cercetătorii au descoperit că rata gastroschizării în Statele Unite a fost cu 1,6% mai mare în regiunile cu rate ridicate de prescripție pentru opioide, decât în regiunile cu rate scăzute. Regiunile cu consum mediu de opiacee au fost cu 1,4% mai mari decât cele cu rate mai scăzute.