Prima pagină » Știri » BEC a primit încă 14 cereri de anulare a alegerilor

BEC a primit încă 14 cereri de anulare a alegerilor

BEC a primit încă 14 cereri de anulare a alegerilor
BEC a înregistrat încă 14 cereri de anulare a alegerilor, printre acestea numărându-se una din partea PDL Timiș pentru anularea scrutinului din întregul județ, din partea USL Neamț pentru alegerile din Piatra Neamț, precum și pentru comuna Curcani din Călărași din partea Alianței Popular-Creștine.

 

BEC a înregistrat încă 14 cereri de anulare a alegerilor, printre acestea numărându-se una din partea PDL Timiș pentru anularea scrutinului din întregul județ, din partea USL Neamț pentru alegerile din Piatra Neamț, precum și pentru comuna Curcani din Călărași din partea Alianței Popular-Creștine.

De asemenea, candidatul independent Aurel Cătălin Stoichiță a solicitat anularea alegerilor din Sectorul 5 al Capitalei pentru funcția de primar și pentru consiliul local.

Totodată, au mai fost înregistrate cereri de anulare din partea PC Constanța pentru Costinești, din partea PSD Castelu pentru Castelu. Organizația județeană PSD Constanța a cerut anularea alegerilor la Cogealac și Costinești, iar USL Botoșani a vizat anularea scrutinului din comuna Răuseni.

Niculae Cristian, candidat la Primăria din Tunari, județul Ilfov, a solicitat anularea alegerilor din această localitate.

Toader Horia, candidat independent la primăria comunei Costești din județul Buzău, a cerut anularea scrutinului din localitate.

UNPR Olt a cerut anularea alegerilor din comuna Colonești, PSD Dâmbovița a cerut anularea în comuna Gura Foii, iar PSD Letea Veche a mai reclamat anularea scrutinului din această comună băcăuană.

În cursul zilei de luni mai fuseseră înregistrate la BEC patru cereri de anulare a alegerilor: una pentru Sectorul 5 al Capitalei, făcută de către UNPR, una pentru localitatea Valu lui Traian, făcută de PSD Constanța, una pentru localitatea Sascut, făcută de către PSD Sascut și una pentru localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos, formulată de PC.

Biroul Electoral Central va lua miercuri o decizie privind solicitările de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

Legislația electorală menționează că, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripție electorală se poate face numai de către partidele politice, alianțele sau candidații independenți care au participat la alegeri și numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.

Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluționată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Dacă BEC va decide anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă, Biroul va dispune repetarea scrutinului în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei.

Noile alegeri au loc în aceleași condiții, folosindu-se aceleași liste electorale și aceleași liste de candidați și candidaturi independente, cu excepția cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidați sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reținut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.