Prima pagină » Știri » BEC din străinătate cere Biroului Electoral central să prelungească programul de votare. Reacția lui Meleșcanu

BEC din străinătate cere Biroului Electoral central să prelungească programul de votare. Reacția lui Meleșcanu

BEC din străinătate cere Biroului Electoral central să prelungească programul de votare. Reacția lui Meleșcanu
Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilățeanu a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

„În condițiile în care noi am asigurat un număr record de secții de votare în străinătate, respectiv 441 de secții de votare, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secții de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuși s-au semnalat unele aglomerații la secțiile de votare din Europa, îndeosebi la secțiile de votare din Italia, Spania, în Marea Britanie și din Germania. S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secții de votare acolo unde s-a putut în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem să transmitem românilor aflați în străinătate și care se plâng că nu ar putea să își exprime dreptul de vot până la orele 21:00 că încercăm să luăm legătura”, a afirmat Florentina Vasilățeanu, într-o conferință de presă.

Ea a adăugat că au fost transmise către BEC sesizările venite din Italia în legătură cu prelungirea programului peste ora 21.00 pentru ca un număr cât mai mare de români să poată vota.

„De altfel am și transmis către BEC sesizările venite de la secțiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului peste orele 21:00 în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetățeni români. Totodată facem apel la cetățenii români care stau la cozi la secțiile de votare din străinătate să manifeste un comportament civilizat pe cât posibil, deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele pe care le vedeți de aici din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil și facem apel deci la a adopta o atitudine civilizată pentru că noi luăm toate măsurile posibile să asigurăm buna desfășurare a procesului de vot la toate secțiile de votare”, a explicat președintele BESVS.

Vasilățeanu a mai spus că BESVS nu a făcut o propunere până la ce oră să fie prelungit programul de votare, precizând că acest lucru ar trebui să fie la latitudinea BEC.

„Avem 180.000 la ora 16.00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât prezenta înregistrată la turul doi la prezidențiale. Foarte mulți la Chișinău, Roma, Hamburg, Bruxelles și Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegători care s-au prezentat la urne încercăm să facem față pe cât se poate. Așteptăm încă din partea BEC o decizie, pentru că nu e la latitudinea noastră să luăm decizia de prelungire a programului de vot și vom vedea. Solicitări am primit îna cest sens. Noi le-am direcționat către BEC și vedem ce va decide BEC. Noi nu am făcut o propunere cu privire la o anumită oră. În cazul înc are se va încuviința BEC apreciază”, a conchis președintele BESVS.

Atât Alianța USR-PLUS, cât și PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.

Meleșcanu, despre prelungirea programului de vot: Evaluăm situația să vedem dacă se poate legal

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, referitor la prelungirea programul de vot, că ministerul face o evaluare pentru a vedea dacă este posibil din punct de vedere legal acest lucru, având în vedere că legea prevede că secțiile de votare se închid la 21.00, ora locală.

„Azi după-amiază evaluăm să vedem care este situația la aceste secții de votare din străinătate, vom lua legătura cu Autoritatea Electorală pentru Străinătate, dar trebuie văzut dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru cu cât în lege se prevede că toate secțiile de votare se închid la ora 21:00 ora locală. Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe din afară și ca modalități este ca toți cei care sunt în curtea, sau chiar dacă nu au intrat în secția de votare dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, eu sunt convins că vom putea găsi modalitatea ca ei să voteze până rămâne și ultimul străin. Asta va trebui să facem în orele următoare și luând seama așa cum spuneam și de evoluțiile votului și unde se întâmplă asemenea fenomene, pentru că așa cum v-am spus este foarte diferit prezența la vot, unele circumspecții față de altele și va trebui să vedem foarte clar dacă se poate face ceva legal, din punct de vedere legal”, a afirmat Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică duminică la România TV.

Ministrul de Externe a adăugat că au ajuns să fie cozi mari la secțiile de votare din Diaspora deoarece mulți români au optat să voteze la secțiile din jurul ambasadelor și consulatelor, deși mAE a organizat și alte centre de votare.

„Sunt două, trei explicații foarte simple: una este legată de faptul că mărindu-se foarte mult numărul de secții de votare care s-a dublat față de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene și 441 la aceste alegeri, ele nu se desfășoară numai în jurul ambasadelor și consulatelor ci s-au creat și multe alte centre de votare astfel încât oamenii să poată să fie, să își poată exercita dreptul de vot. 
Din păcate marea lor majoritate, secție de votare nou înființare deși au fost publicate în Monitorul Oficial, au fost publicate pe site-ul MAE, au fost publicate pe Facebook, paginile de facebook ale ambasadelor, ei se înghesuie la una, două sau trei ambasade, asta este explicația cea mai simplă”, a explicat Meleșcanu.

El a mai spus că că unii români nu se înregistrează la ambasade, ceea ce face dificilă estimarea numărului cetățenilor prezenți într-un stat sau altul.

„A doua explicație este faptul că e foarte greu să estimezi, noi am calibrat secțiile de votare după propunerile misiunilor din străinătate și ale diverselor organizații ale românilor pentru a oferi posibilitatea ca toți să își exercite dreptul de vot, dar din păcate nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”, a conchis ministrul de Externe.

 

Citește și