Belgia, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind o legislație care permite eutanasia
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ”prima dată” asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnă Bruxellesul pentru ”sfidare”.
Curtea precizează că decizia sa ”nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie” în general, ci la ”compatibilitatea” cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii asupra unei anumite persoane.
Mai exact, este vorba despre o mamă unui reclamant belgian care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani și dorea să renunțe la viață. Femeia a murit în anul 2020, fiind aprobate cererile sale în care se arăta dorința de a nu mai trăi.
De asemenea, este și ”prima dată” când CEDO ”se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia”, a comentat pe Twitter Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european.
”Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale”, a adăugat Hervieu.
Fiul femeii decedate nu știa nimic despre eutanasia mamei sale
Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012.
El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia ”s-a derulat potrivit prevederilor legale” belgiene, adaugă Curtea.
Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ”actele şi procedura prealabile eutanasiei” ar constitui ”în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei, adică dreptul la viață.”
În schimb, judecătorii au evidenţiat ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă, potrivit ZiaruldeIași.ro.