Belgia intră în carantină totală, de duminică. Autoritățile se tem că sistemul sanitar va intra în blocaj
Belgia intră în carantină totală, începând de duminică, 1 noiembrie, timp de o lună. Autoritățile se tem că sistemul sanitar va intra în blocaj, pe fondul penuriei de personal şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor.
Belgia se regăseşte din nou în epicentrul pandemiei de coronavirus, iar pentru a stopa fluxul internărilor în spitale, autorităţile au anunţat, vineri, o serie de restricţii.
Printre acestea se află închiderea tuturor magazinelor neesenţiale, precum şi interzicerea parţială a vizitelor la familie şi prieteni.
Fiecare familie va avea dreptul la o singură vizită în fiecare săptămână, în timp ce celor care locuiesc singuri li se va permite să vadă o singură persoană.
De asemenea, școlile vor rămâne închise timp de două săptămâni. Restricţiile pe timpul nopţii erau deja în vigoare, iar barurile şi restaurantele au fost închise încă de la începutul acestei luni.
Belgia, cu o populație de 11 milioane de locuitori, care găzduieşte principalele instituţii ale Uniunii Europene şi sediul NATO, are a treia cea mai mare rată a mortalităţii cauzată coronavirusului, în urma San Marino şi Peru, potrivit datelor Universităţii John Hopkins, citate de Mediafax.
Și asta chiar dacă este una dintre cele mai bogate ţări la nivel global şi are unul dintre cele mai puternice sisteme de sănătate din Europa.
Sistemul sanitar din Belgia riscă să intre în colaps
Numărul internărilor zilnice în spital în Belgia se dublează la fiecare opt zile. În acest ritm, această țară riscă să rămână fără paturi de terapie intensivă disponibile, până la sfârşitul săptămânii viitoare, după ce numărul pacienţilor cu Covid-19 trataţi în unităţile de terapie intensivă a crescut de la 525 pe 21 octombrie, la 1.057, joi.
Germania şi Franţa au intrat primele în carantină, parţial similară cu cea din primăvara, cu singura excepţie că nu s-au închis şcolile.
Situație dramatică în Belgia: Doctorii bolnavi de COVID-19 sunt rugați să rămână la serviciu!
Doctorilor din orașul Liège din Belgia li s-a cerut să continue să lucreze chiar dacă sunt bolnavi de coronavirus, din cauza creșterii numărului de cazuri și a internărilor în spitale. Aproximativ un sfert din personalul medical din acest oraș ar fi bolnav de COVID-19.
În prezent, 10 spitale au solicitat ca personalul care a fost testat pozitiv, dar care nu prezintă simptome, să continue să lucreze.
Șeful Asociației Belgiene a Sindicatelor Medicale a declarat pentru BBC că nu au de ales dacă vor să prevină prăbușirea sistemului spitalicesc în câteva zile. Doctorul Philippe Devos a recunoscut că există un risc evident de a transmite virusul pacienților.
Una din trei persoane testate în orașul belgian are rezultate pozitive la infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Spitalele transferă pacienți în altă parte și anulează intervențiile chirurgicale non-urgente, la câteva zile după ce ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a avertizat că țara este aproape de un „tsunami” de infecții în care autoritățile „nu mai controlează ceea ce se întâmplă”.