Beneficiarii amnistiei: 20.000 de mame, 50.000 de pensionari, 25.000 de bugetari

Publicat: 08 09. 2014, 15:22
Actualizat: 07 04. 2019, 00:21

La aproape o lună de la aprobarea în guvern a proiectelor de lege privind amnistierea fiscală a pensionarilor și a mamelor, ministrul Municii, Rovana Plumb, a anunțat lista completă a persoanelor care vor fi scutite de la a mai restitui diferite sume de bani pe care le-au primit în plus de la stat de-a lungul timpului. 

„În ceea ce privește amnistia fiscală pentru mame, sunt în jur de 20.000 de mămici, pentru pensionari – sunt 50.000 de pensionari, iar pentru bugetari – 25.000 de bugetari”, a spus Plumb, întrebată câte persoane vor beneficia de amnistierea fiscală.

Ea a mai precizat că vor fi restituite și sumele deja plătite de pensionarii și de mamele beneficiari ai legilor vor fi returnate, în tranșe egale, pe o perioadă de maximum 5 ani, începând din 2015.

„Fiecare dintre cele două legi privind amnistiile fiscale, la pensionari și mămici, au câte două dispozitive: un dispozitiv se referă la amnistia fiscală, la scutirea de la plată a debitelor constituite în curs, care se plătesc și aici vorbesc de 12.500 mămici (…), în al doilea dispozitiv, restituirea, încă 8.000, de aceea am ajuns la 20.000 de mămici. În ceea ce privește pensionarii, primul dispozitiv se referă la scutirea de la plata debitelor care sunt în curs și asta înseamnă 30.000 de pensionari, cu un cuantum de 65 de milioane lei, iar cei care au apucat deja să plătească și intră în al doilea dispozitiv, respectiv restituirea, sunt 50.000 de pensionari, cu o sumă de 350 milioane de lei”, a explicat Rovana Plumb.

Plumb a mai spus că bugetarii nu au apucat încă să plătească.

Guvernul a aprobat, în 19 august, proiectele de lege privind amnistierea fiscală a pensionarilor și a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor, actele normative fiind transmise Parlamentului spre adoptare.

O altă propunerea legislativă, formulată de senatorul Liviu Pop, care se referea la scutiri aplicate profesorilor din trei localități din județul Hunedoara, a fost retrimisă în Parlament de președintele Traian Băsescu, care a reclamat printre altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localități.

Ulterior, inițiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată tuturor bugetarilor. În 1 septembrie, plenul Senatului a extins amnistierea fiscală la toți bugetarii care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control, aceștia fiind exonerați de la restituirea sumelor.

Legile privind amnistierea fiscală a pensionarilor, mamelor și bugetarilor urmează să intre luni în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, iar marți să fie dat votul final.