Prima pagină » Știri » Beneficiile extrasalariale, un vis pentru angajații români. Companiile întârzie să se alinieze standardelor în domeniu

Beneficiile extrasalariale, un vis pentru angajații români. Companiile întârzie să se alinieze standardelor în domeniu

Doar 3 din 10 români sunt mulțumiți de beneficiile extrasalariale pe care le au la locul de muncă. Acest lucru se întâmplă deși companiile au început să fie tot mai conștiente de importanța pe care acest aspect îl are în ceea ce privește randamentul angajaților la locul de muncă. Puțin peste 50% dintre companii acordă beneficii de tipul abonamentelor la clinici medicale private, program flexibil de muncă, tichete valorice sau cursuri de dezvoltare personală, potrivit unui studiu realizat de eJobs România.

Cele mai populare cinci beneficii oferite în acest moment de către angajatori, potrivit studiului, sunt abonamentele medicale la clinici private (56%), programul flexibil de lucru (53%), cursurile de dezvoltare personală (43%), tichete valorice sau reduceri la parteneri agreați (33%) și facilități sportive și de recreere (31%).

Acest top diferă de cel al angajaților. Aceștia prioritizează în mod diferit aceste beneficii. Astfel: 82% dintre respondenți consideră obligatoriu ca angajatorul să le ofere cursuri de dezvoltare profesională, 78% abonamente medicale la clinici private, 62% cred că programul flexibil este esențial, 50% se așteaptă să beneficieze și de facilități sportive și de recreere, iar pentru 44% obligatorii sunt și cursurile de dezvoltare personală.

Peste 7 din 10 dintre angajați ar merge la sală mai des dacă abonamentul ar fi plătit în totalitate de angajator

Sub 3 din 10 dintre participanții la sondajul eJobs spun că angajatorul le oferă gratuit abonamente pentru săli de sport sau activități sportive, ca parte a pachetului de beneficii extra salariale, în timp ce 7 din 10 angajați beneficiază doar de o reducere.

Aproape 4 din 10 dintre cei care beneficiază de un abonament la o sală de sport, oferit de către angajator, au fost la sală măcar o dată pe săptămână în ultimele 3 luni, în timp ce mai puțin de 3 din 10 dintre aceștia susțin că merg regulat la sală – de două sau chiar trei ori pe săptămână.

În cazul în care compania nu ar mai subvenționa pachetul de sport și recreere, situația se schimbă. 22% dintre angajați nu ar fi dispuși să plătească singuri, 29% ar cheltui maximum 100 de lei pe lună, iar 40% ar aloca lunar între 100 și 200 de lei pentru a putea merge la săli de sport sau a continua să se implice în diverse activități sportive.

În același timp, majoritatea (73%) celor care nu beneficiază de servicii de sport și recreere ar recomanda superiorilor includerea acestor servicii în pachetul de beneficii și tot atâția cred că ar fi mai motivați să ajungă la sală dacă abonamentul ar fi plătit în totalitate de angajator sau ar avea posibilitatea să vină împreună cu un partener.

Activitățile sportive preferate de angajați sunt piscina (58%), sala de fitness (50%), abonamentele la centre de înfrumusețare și relaxare (44%) și cursurile de dans (32%).

Ce alte beneficii își doresc angajații în 2017

Conform studiului, angajații și-ar dori să primească și alte beneficii extrasalariale, cele mai căutate dintre acestea sunt: munca de acasă – 70%, teambuilding-uri – 58%, plăți pentru evenimente speciale din viața angajatului (nuntă, botez etc) – 64%, decontarea cheltuielilor cu transportul –  41%, asigurarea de sănătate – 29% și pensia privată – 21%.

 

 

Citește și