Prima pagină » Știri » Berbeceanu: Încă de când am fost arestat și deținut ilegal am avut încredere deplină în DNA

Berbeceanu: Încă de când am fost arestat și deținut ilegal am avut încredere deplină în DNA

Berbeceanu: Încă de când am fost arestat și deținut ilegal am avut încredere deplină în DNA
Fostul șef al BCCO Alba Traian Berbeceanu afirmă că încă de când a fost reținut și arestat și-a pus încrederea în DNA și a sperat că procurorii anticorupție vor demonstra că este victima unei înscenări și că odată aflat adevărul va fi repus în funcție, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Fostul șef al BCCO Alba Traian Berbeceanu s-a întors de la București la Deva, în noaptea de miercuri spre joi, el nevrând să discute despre motivul pentru care a fost în Capitală, lăsând să se înțeleagă că are legătură cu dosarul DNA.

Comisarul-șef Traian Berbeceanu a fost așteptat în fața blocului unde locuiește, la Deva, de mai mulți jurnaliști, el spunându-le că și-a pus încrederea în DNA și a sperat că procurorii anticorupție vor demonstra că este victima unei înscenări și speră că odată aflat adevărul va fi repus în funcție.

„Încă de când am fost arestat și deținut ilegal am avut încredere deplină în Direcția Națională Anticorupție, așa cum nu vă ascund că am încredere foarte mare în DIICOT pentru că am lucrat în mod direct sau indirect cu zeci de procurori DIICOT din țară și îi prețuiesc și îi apreciez pentru profesionalismul lor. În dosarul DIICOT sunt inculpat și sunt convins că se va face dreptate. În dosarul DNA am calitatea de martor. Sunt denunțător. Vreau să știți că dosarul acela, spre supriza mea, era deja înregistrat și era în lucru înainte de a ajunge eu la DNA pentru a denunța faptele prezumtiv infracționale pe care le-am sesizat”, a afirmat Berbeceanu.

Fostul șef al BCCO Alba nu a comentat acțiunile DNA privindu-i pe procurorii Ioan Mureșan și Nicolaie Cean și pe polițistul Alin Munteanu.

În schimb, el a transmis că își dorește să se întoarcă la BCCO Alba: „Îmi doresc categoric să mă întorc la vechiul loc de muncă. Este echipa mea și doar acolo accept în sinea mea să îmi continui cariera de polițist”.

Traian Berbeceanu a mai spus că dosarul care i-a fost înscenat era menit să descurajeze și alți polițiști care își fac meseria.

„Situația cumplită prin care am trecut eu a fost văzută de foarte mulți colegi de-ai noștri tineri veniți de pe băncile Academiei de Poliție, de pe băncile școlilor de agenți de poliție, colegi tineri și fără experiență care au fost bulversați și poate nu au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat. Situația mea a fost menită să îi descurajeze pe mulți dintre polițiștii care sunt în linia întâi, pe stradă, și se confruntă cu infractori deosebit de periculoși. În structurile Poliției Române sunt sute de profesioniști și vreau pe această cale să îi rog să vorbească. Să încercăm împreună, cei cu experiență, să redăm instituției Poliției Române demnitatea, încrederea și forța de care are nevoie”, a adăugat Berbeceanu, care în prezent lucrează pe o funcție de execuție în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara.

Fostul șef al BCCO Alba Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În același dosar sunt cercetați soții Titus Biriescu și Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, arestați de asemenea în 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor, soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Hunedoara, unde lucrează soția comisarului.

Procurorii arătatu că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informații despre investigațiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, miercuri, că șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, și Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reiese din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Citește și