Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia judecătorul Aurelian Mocan a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că instanța a respins contestația formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara împotriva încheierii penale dispusă de Tribunalul Hunedoara cu privire la revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă față de Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba Iulia.
Mocan a spus că practic în această situație sunt revocate toate măsurile preventive dispuse cu privire la Traian Berbeceanu.
Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost anunțată în lipsa comisarului Traian Berbeceanu, în sala de judecată fiind doar soția acestuia, Gabriela Berbeceanu. Soția polițistului a declarat la ieșirea din sala de judecată că atât ea, cât și Traian Berbeceanu sunt bucuroși de verdictul instanței și deciși să meargă înainte.
„Așa cum și eu și soțul meu am spus-o întotdeauna adevărul se va afla prin justiție. Suntem bucuroși că astăzi au fost ridicate interdicțiile, în primul rând pentru colegii cu care Traian avea interdicție, pentru finii noștri, pentru cei apropiați nouă”, a mai spus Gabriela Berbeceanu.
La rândul său, fostul șef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu declara, joi, la ieșirea de la Curtea de Apel, unde s-a judecat contestația DIICOT la decizia de revocare a măsurilor preventive dispuse în cazul său, că are încredere deplină în justiție și își dorește „categoric” să revină la brigada pe care a condus-o.
Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 aprilie, solicitarea fostului comisar șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba, Traian Berbeceanu, de revocare a măsurilor preventive.
Fostul șef al BCCO Alba a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat de către procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În același dosar, sunt cercetați soții Titus și Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, arestați de asemenea în 24 octombrie 2013.
Potrivit procurorilor DIICOT, soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Hunedoara, unde lucrează soția comisarului.
Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informații despre investigațiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Traian Berbeceanu poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală, dispunând ca măsură preventivă interdicția de a părăsi țara. Tot atunci, instanța supremă a dispus ca Traian Berbeceanu să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliția municipiului Deva conform programului de supraveghere, să nu-și schimbe locuința fără încuviințarea organelor judiciare și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme.
Totodată, Traian Berbeceanu nu avea voie să comunice cu 46 de persoane care au diferite calități în dosarul instrumentat de către procurorii DIICOT Alba.
DNA informa, în 19 martie, că șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, și Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe.
Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reieșea din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.
Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reținut și arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat și-a pus încrederea în DNA și a sperat că procurorii anticorupție vor demonstra că este victima unei înscenări și că odată aflat adevărul va fi repus în funcție.
În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcție de execuție în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara.