BERD a achiziţionat 25% din Vestmoldtransgaz. Gazoductul Ungheni – Chișinău va consolida securitatea energetică în Moldova

Publicat: 01 09. 2020, 02:25
Moldova-640x302

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat un procentaj de 25% de la Vestmoldtransgaz, compania de transport de gaze, pentru a consolida securitatea energetică în Moldova. BERD a investit 24 de milioane de dolari ca parte a majorării de capital în Vestmoldtransgaz.

Vestmoldtransgaz a fost preluată de compania care operează sistemul românesc de transport al gazelor naturale

Vestmoldtransgaz deține și administrează o rețea de conducte de gaz în vestul Moldovei și oferă servicii de transport de gaze naturale. În 2018 a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează în sistemul românesc de transport al gazelor naturale, potrivit euneighbours.eu.

Conducta de gaz de 120 km Ungheni-Chișinău va deveni în curând operațională și va completa conexiunea sistemelor de transport al gazelor din România și Moldova, prin legarea capitalei Chișinău de interconectorul Iasi-Ungheni între orașul Iasi din estul României și Ungheni, un oraș moldovenesc de pe hotarul românesc.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară cu peste 90% dependentă de importurile de energie – să își diversifice sursele de energie.

Ion Sterian, CEO SNTGN Transgaz, a declarat: „În martie anul acesta, Transgaz și BERD au semnat un Memorandum de înțelegere pentru a sprijini investițiile în sectorul energetic românesc.

Costul de construcție al conductei este de 90 de milioane de euro și este susținut de o investiție de capital de la Eurotransgaz și un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI)

Tranzacția dintre BERD și Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Moldova, subliniază angajamentul BERD față de parteneriatul său cu Transgaz și interesul său de a sprijini programul strategic de investiții Transgaz. Programul își propune să dezvolte interconectarea rețelelor de gaze naturale din regiune, ceea ce va duce la o mai bună siguranță și securitate a aprovizionării, precum și la diversificarea surselor de gaze naturale .

Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux a declarat că conexiunea va îmbunătăți securitatea energetică a Moldovei prin extinderea surselor sale de alimentare cu gaze. Proiectul va contribui, de asemenea, la integrarea în viitor a proiectelor majore de infrastructură a gazelor din Moldova, inclusiv a surselor de gaze din hub-urile central europene, a conductei Trans Adriatice și o va lega de depozitele de gaze din Marea Neagră.