Bilanțul exploziei la o mină din nord-estul Chinei a ajuns la 104 morți
Speranțele găsirii de supraviețuitori într-una dintre minele dinnord-estul Chinei erau reduse luni, la mai mult 48 de ore după oexplozie care s-a soldat cu 104 morți, cea mai gravă catastrofă dinultimii doi ani, relatează AFP.
Au fost mobilizate 500 de persoane în cadrul echipelor deintervenție, fiind recuperate 12 cadavre, care au ridicat numărulmorților de la 92 la 104, patru mineri fiind în continuare dațidispăruți, potrivit autorităților locale.
„Operațiunile de salvare continuă. Nu vom renunța atât timp câtexistă speranța de a găsi supraviețuitori”, a declarat ZengJinguang, purtătoare de cuvânt a minei Xingxing, situată în Hegang,provincia Heilongjiang, în apropierea frontierei ruse.
Luni, autoritățile trebuie să facă față disperării rudelorvictimelor, fiindu-le asigurată asistență psihologică, potrivit luiZeng.
În fața unuia dintre principalele birouri ale minei, una dintrecele mai mari și mai vechi din țară, cu o producție de 1,45 demilioane de tone pe an, un grup de femei așteptau luni vești desprevictime.
„Nu am nici o veste despre soțul meu, în vârstă de 42 de ani, iareu am 40”, a explicat una dintre acestea, în timp ce alta adeclarat că nu știe nimic despre fratele ei, care s-a aflat înmină.
Este vorba despre cea mai sângeroasă catastrofă minieră după ceadin provincia Shanxi (nord), care s-a soldat cu 105 morți îndecembrie 2007.
Explozia de sâmbătă a survenit în timp ce 528 de mineri se aflau înpuț, dar 420 au reușit să iasă întrucât au detectat nivelul anormalde ridicat al gazelor cu 15 minute înaintea exploziei, care a fostresimțită pe o rază de zece kilometri.
Potrivit lui Zeng, 60 de persoane au fost internate în urmaaccidentului și niciuna nu este în pericol de moarte.
În urma unei reuniuni de duminică, guvernatorul provinciei, LiZhanshu, a apreciat că „dacă dezvoltarea este prioritateaprincipală, aceasta nu se poate face cu prețul sângelui și alvieții angajaților”.