Prima pagină » Știri » Birchall, despre numirea noului președinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege

Birchall, despre numirea noului președinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege

Birchall, despre numirea noului președinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți, că a cerut un punct de vedere privind procedura de numire a președintelui ÎCCJ, despre care Cristina Tarcea, actuala șefă a instanței supreme, a declarat că nu respectă legea.

„Am solicitat un punct de vedere și când o să am acest punct de vedere bazat pe lege o să comentez”, a declarat Ana Birchall, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizările vin după ce șefa Instanței Supreme a declarat, în urma interviului pentru conducerea ÎCCJ, că nu poate valida o candidatură care nu îndeplinește condițiile legii, că nu a fost consultată în momentul demarării procedurii de numire a conducerii ÎCCJ și că situația este o neglijență în aplicarea legii.

,,Eu mi-am expus punctul meu de vedere. Nu pot să validez o candidatură care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege. Orice persoană poate să o conteste”, a spus Cristina Tarcea, la ieșirea de la interviul desfășurat săptămâna trecută la CSM pentru numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Șefa ÎCCJ a spus că situația de săptămâna trecută, din cadrul interviului pentru numirea unei noi conduceri la Instanța Supremă, nu ține de interpretarea legii, pentru că legea este clară.

,,Legea este clară, spune în termen de 30 de zile de la expirarea mandatului. Înainte de modificarea pe care Legea 242 a adus-o Legii 303, articolul 53 făcea o distincție între expirarea mandatului și vacantarea postului și erau două proceduri diferite. La expirarea mandatului, candidaturile se depuneau cu 60 de zile înainte, la vacantarea mandatului se depuneau în 30 de zile după expirare. Acest articol a fost modificat în totalitate prin Legea 242 și a rămas un singur alineat al articolului 53 care spune că candidaturile se depun în termen de 30 de zile de la data expirării mandatului”, a mai adăugat Tarcea.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis candidatura judecătoarei Corina Corbu pentru funcția de președinte al Inaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), au anunțat reprezentanții CSM în aceeași zi în care a avut loc interviul, cu un scor de 6 voturi la 3.

Citește și